Preživjeli grad : U interesu Velike Kladuše!

Opet je ta tiha moć Velike Kladuše potresla “Valterov” grad i ostatak Bosne i Hercegovine. Mutna i prljava Miljacka najbolje oslikava sivu eminenciju bosansko-hercegovačke političke scene i njihove ljutnje nakon konstituirajuće sjednice Općinskog vijeća u Velikoj Kladuši.

Iako, mjesecima planirana, i do detalja razrađena ekonomska, politička i medijska opsada našeg grada ipak NIJE USPJELA. Kladuša je preživjela, vjerovatno kao posljednja oaza nepotopljene demokratske volje građana u ovoj zemlji.

Da, opet se taj krajiški inat lako obračunao sa političkim i medijskim planom prekrajanja prošlosti, koji očito ne uspijeva. Krajina ostaje Krajina i poslije Izetbegovića , Radončića, Komšića i brojnih drugih skorojevića, čija razina razmišljanja ne može doprijeti do krajnje sjeverozapadne granice naše zemlje.

Dirigovani mediji “puče” naslovima, prenose poruke svojih političkih šefova, osuđuju politički dogovor, negiraju demokratsku volju građana, kritikuju nas zbog izbora načelnika, konstituisanja Vijeća, osuđuju način života kojim živimo, „prekidaju saradnju sa Velikom Kladušom“…

Ovaj dio mi se posebno dopao …

Ah, uslovno rečeno, gospodo, zemljopisno i historijsko neznanje može se nadomjestiti, ponegdje i kupiti, ali je nekima nažalost “prekratka špaga”, pa ih je prošlo vrijeme pamćenja i učenja. A fino kaže ona narodna “čovjek se uči dok je živ” , pa u tom smislu vrijeme je za poučak.

Oduvijek su dotični, živjeli na leđima Velike Kladuše, pa ne znamo na koji dio “saradnje” mislite, onaj dok smo vas zapošljavali, u ratu prihvatali i hranili ili na period poslije rata, dok ste nas pljačkali i tretirali kao zonu gdje prestaju granice poštivanja osnovnih ljudskih prava.

Naravno na ovakve konstatacije “o prekidu saradnje” bit ću malo ironičan, jer neprosvijećen živim u Velikoj Kladuši i ne mogu se sjetiti kakvim ste nas to „dobrom“ nagradili u prošlom vremenu, za kojim bi smo trebali žaliti, pa vam se najiskrenije zahvaljujem na PREKIDU SARADNJE.

Daj Bože da ste to učinili ranije, recimo prije dvadeset godina , danas bi Velika Kladuša nekima od Vas opet bila ekonomski “obećana zemlja”.

U ovakvoj demokratiji dozovoljene diskriminacije, zasijan je primitivizam koji je teško liječiti. Bilo bi dobro da svi oni koji su “okupirani” idejama o stanju u Velikoj Kladuši, a nemaju velikokladušku adresu prebivališta, da svoje komplekse “više vrijednosti” liječe u okruženjima u kojima i sami žive, ili da sličnim doprinosima razvijaju najbliže okruženje. Povedite vašu karavanu medijskih petokolonaša, nezvanih gosta, nervoznih političara i stranih izaslanika, koji svojim (ne)radom truju svaku poru naše okoline, s posebnim naglaskom na međuljudske odnose u našoj lokalnoj zajednici, pa neka vas uveseljavaju.

U interesu Velike Kladuše i bogate historijske prošlosti koja nije slučajna, u ime hrabrosti ovih ljudi koji su oduvijek na granici istočnog i zapadnog carstva, koji njeguju dobre komšijske odnose obogaćene spletom istočne i zapadne kulture, islamskog i kršćanskog svijeta, u ime istine, tradicije i našeg identiteta, bez straha i ustručavanja, vrijeme je da pokažemo ljubav prema svom gradu, jednih naspram drugih i na taj način spriječimo instrumentalizirano kreiranje “loše “ slike o nama, našem gradu, našoj prošlosti i našoj budućnosti, jer to je sve što ćemo ostaviti u amanet dolazećim generacijama.

PREDSJEDNIK OO LABURISTA BIH VELIKA KLADUŠA

Rasim Kantarević