VELIKA KLADUŠA: DAN POSLIJE…

OPSADA VELIKE KLADUŠE – ZBOG KOGA? ZA KOGA?

Tužna slika Velike Kladuše u susret danu koji se na ovim prostorima obilježavao promocijom napravljenog, izgrađenog, postignutog…

Od tih vremena dijele nas decenije obavijene sumornom politikom jednoumlja, beznađa i bezperspektivnog života. S vremena na vrijeme svakodnevnicu protrese poneki prosvjed uglavnom tempiran pred neki događaj ili odluku parlamenta, skupštine ili vijeća.

Javna je tajna da od nastanka BiH kao samostalne Države ovdje imamo paralelni sustav vlasti-vojni i civilni. Gdje su granice jednog, a gdje drugog nije teško prosuditi. Dovoljno je zaviriti u biografije naših političara i sve će nam se samo kazati!

Tako se i danas pored najavljenog prvomajskog graha dogodila i sjednica općinskog vijeća na kojoj se trebalo raspravljati o smjeni Načelnika općine Velika Kladuša. To i nije neki događaj, bar ne za nas Laburiste BiH koji već godinu dana pokrećemo Inicijativu za njegovu smjenu. Traje prilično dugo, a u međuvremenu našu općinu pohode razne grupe, grupice i organizacije, uglavnom interesnog karaktera.

Vjerujem da su do perfekcije razradili „kupovinu“ općinskih vijećnika, da ne kažem od naroda izabranih predstavnika. Uslijed siromaštva i velike nezaposlenosti koju prati bijeda poput one 50-tih godina, borba za plaću u državnom sektoru za mnoge je postala smisao života.

Opsada Velike Kladuše pokazala je da u Velikoj Kladuši kao politički subjekt djeluje samo Laburistička stranka. Ona je smetnja i prijetnja aktualnoj vlasti na USK-u koja nema politički, a još manje ekonomski program i čije djelovanje se svodi na preuzimanje vlasti po općinama USK-a kako bi ovladali njihovim Budžetima.

S toga ne treba čuditi da se na Općini Velika Kladuša upravo vijećnik koji ima najmanje glasova na proteklim izborima želi nametnuti kao faktor pozivajući u pomoć svoje do jučerašnje stranačke kolege.

Neostvareni san SDA je ostala Velika Kladuša, utvrda koju moraju osvojiti, a ako je već ne mogu osvojiti onda će je politički i ekonomski uništiti. U proteklom desetljeću našli su kompromis sa strankom koja je na imenu jednog čovjeka egzistirala, dobivala glasove, ali su u njoj profitirali samo pojedinci, trenutno ogorčeni politički gubitnici. Njihov politički rad sveo se na jeftina trgovanja za ustupke koji nisu vrijedni spomena. Obezglavljeni, ustrašeni, tragaju za tuđim idejama jer svojih nikad nisu ni imali.

Danas su ujedinjenim snagama bodrili opsadu našeg grada, čak i učestvovali u kreiranju iste. Trebao im je taj „incident“ da bi sakrili nedolazak na sjednicu Općinskog vijeća, odnosno svoju podršku aktualnom Načelniku. Vlasti USK-a je trebao kako bi skrenuli pažnju sa svoje nesposobnosti da bilo što urade osim da se bezglavo zadužuju posežući u Budžetu USK-a kao u vlastiti džep.

Kao i bezbroj puta do sada, koristeći javne servise u samo svoje svrhe obrušili su se na Laburističku stranku BiH s ciljem da umanje njen značaj ali i utjecaj na ovim prostorima. Bolesno opterećeni funkcijom pod svaku cijenu, glumeći uglađenu gospodu bez osnovne kulture ponašanja ali i ophođenja prema ljudima, ostavljeni od svih osim od svojih bolesnih ambicija vrijeđaju inteligenciju svakog poštenog građanina USK-a.

Pozivajući se na Zakone i na Ustav, a istovremeno kršeći i jedno i drugo, sramote nas svugdje i na svakom koraku. „ONI“ su ti zbog kojih su građani BiH, građani drugog reda svugdje u Svijetu. „Oni“ su ti koji čine sve da ne budemo svoji na svome. Današnjom opsadom su dali poruku svijetu tko su, što su i kojoj struji pripadaju.

                                                                                                       Predsjednica Laburista BiH

                                                                                                       Elvira Abdić Jelenović

Velika Kladuša, 30.04.2015.godine