(NE)RAD PARLAMENTA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE PREDMET VJEŠTE MANIPULACIJE VLADAJUĆIH

Prekinuta je 26. redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine koja se trebala održati 19.12.2017. godine. Razlog prekida je prijedlog zaključka poslanika SDP-a BiH Damira Mašića kojim se traži brisanje etničkih prefiksa iz naziva javnih preduzeća u vlasništvu Federacije. Zaključak je dospio na dnevni red sjednice a potom su zastupnici HDZBiH-HNS i poslanik HDZ-a 1990 nakon uvrštavanja na isti napustili sjednicu čime je onemogućen rad Parlamenta.

Bizaran prijedlog SDP-ovog karijeriste

SDP BiH potvrdio je usku povezanost sa vladajućom SDA. Bili su u zajedničkoj vlasti u proteklom periodu, Damir Mašić obnašao je dužnostt ministra u Vladi Federacija ali ni SDA-u niti SDP-u na pamet nije pala promjena etničkih prefiksa iz naziva javnih preduzeća.

Zašto baš sad takav prijedlog? 

Bilo bi preočito da je zaključak predložio neko ispred Kluba SDA ili vladajuće koalicije ali evidentno da je na sceni bio izrežiran potez.

Je li ovo neki čin odmazde prema Hrvatima u BiH ili se radi o namjernoj blokadi rada Parlamenta Federacije BiH vidjećemo u narednom periodu.

Veza SDA-a i SDP-a nije od jučer

Nije prvi put da SDP-ovi poslanici ometaju rad Parlamenta Federacije BIH kojekakvim kontradigtornim incijativama, zahtjevima, prijedlozima i navodnom brigom za multietičnom Bosnom i Hercegovinom.

Kad doslovno „zagusti“ SDA-u tu je uvijek SDP, pogotovo bošnjački dio SDP-a. Dobro to znaju u SDA-u jer im je SDP bio spas u očuvanju vlasti za njihovog predsjednika Aliju Izetbegovića tokom perioda od  1992. do 1996. godine. Ovakve i slične teze potvrđuje i napuštanje SDP-a od strane istaknutih bosanskohercegovačkih intelektualaca i sama činjenica da SDP od rata na ovamo predvodi bošnjački kadar.

Vladajući su prekidom sjednice pokazali da im nije interes rad, nego manipulacija masama, radničkom klasom, penzionerima, državnom upravom, obrazovanjem, kulturom, sportom, sudskim i policijskim organima.

Izborna godina je pred nama, očito je da je (ne)rad Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine predmet vješte manipulacije vladajućih.

Poslanik u Predstavničkom domu

Parlamenta Federacije BIH

Elma Đogić

Velika Kladuša, 20.12.2017.godine