SAOPĆENJE ZA JAVNOST POVODOM DANAŠNJE OPSADE VELIKE KLADUŠE!

Povodom „incidenta“ kojeg je prouzročila Policijska postaja u Velikoj Kladuši izdavanjem ZABRANE okupljanja Laburistima BiH putem saopćenja na radiju, predsjednica Laburističke stranke BiH daje slijedeće:

 SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Laburistička Stranka BiH je sukladno Zakonu o javnom okupljanju najavila i organizirala obilježavanje proslave 1.Maj u gradskom parku Velika Kladuša uz tradicionalnu podjelu graha. Suglasnost za održavanje manifestacije dobili smo 21.04.2015.godine, prije 9 dana, nakon čega smo izvršili sve pripreme za održavanje istog. Pored prijave lokalnoj policijskoj postaji, organizacija podrazumjeva da smo izvršili sve pripreme za preko 2000 porcija graha, organizaciju prijevoza članova iz svih mjesnih zajednica, tiskanje promotivnog materijala za tu svrhu, plaćanje obavijesti na dvije radio postaje, najam opreme- kazana i posuđa, prijevoz opreme kao i angažiranje 35 aktivista koji su direktno zaduženi za realizaciju događaja.

Prilikom ulaska u gradski park policijske snage su aktivistima i organizatorima zabranili ulaz u park i zabranili korištenje javne površine koju smo zakupili i za koju imamo suglasnost.

U međuvremenu smo saznali da je policijska postaja izdala saopćenje na lokalnoj radio postaji kojim je obavijestila građane o zabrani održavanja manifestacije.

Laburistička stranka BiH oštro osuđuje mjere koje je poduzela policijska postaja i izražava zgražanje nad činom izdavanja javne obavijesti zabrane održavanja manifestacije, a da pri tom Laburističku stranku nisu niti obavijestili.

Laburistička stranka BiH je ovaj čin ocijenila kao politički udar na Stranku i na njene članove i simpatizere!

Obavještavamo javnost da ćemo putem svojih predstavnika na svim nivoima vlasti tražiti odgovornost onih koji su zloupotrijebili Institucije Države kako bi jednoj političkoj partiji zabranili provođenje aktivnosti za koje je registrirana.

Ovaj čin je udar na demokraciju i predstavlja uskraćivanje slobode kao temeljne vrijednosti jednog društva.

                                                                                                                                                          Predsjednica Laburista BiH

                                                                                                                                                          Elvira Abdić Jelenović

Velika Kladuša, 30.04.2015.godine