Zašto se na općini Velika Kladuša još ne znaju rezultati izbora?

U cilju očuvanja izbornog rezultata Laburističke stranke na lokalnim izborima u Velikoj Kladuši i poštivanja izborne volje naših birača, a povodom zastoja u radu Općinske izborne komisije objavljujemo slijedeće:

REAGIRANJE

Činjenica je da se nakon objave rezultata za Načelnika općine Velika Kladuša Općinska komisija paralizirala. Prestali su da rade svoj posao, napravili niz propusta od kojih je prvi da nisu javno objavili podatak o ukupnom broju birača koji je izašao na izbore. Svakako, nema opravdanja za ovakav propust, pogotovo ako se zna da je to prvi podatak koji se dostavlja s biračkih mjesta nakon što se zatvore sva birališta.

Propustili su preuzeti podatke od biračkih odbora o rezultatima prebrojanih glasova za političke partije, iako su ih članovi biračkih odbora zvali odmah nakon što su iste prebrojali. Kao razlog nepreuzimanja naveli su prezauzetost što dodatno cijelu stvar komplicira. Prezauzetost? Čime? Kada se zna da su rezultati za Načelnika općine već bili prebrojani nakon nepunih 2 sata od zatvaranja birališta.

Prezauzetost je trajala sve do konačnog završetka prebrojavanja na svim biračkim mjestima kada se uz pratnju policije (kako to nalaže Zakon) sav materijal dostavljao u Općinsku izbornu komisiju.

Nije slučajno da su propustili izvršiti primopredaju materijala i dati Predsjednicima biračkih odbora primopredajni zapisnik na potpis.

Nije slučajno da, po prvi put, kutije s glasačkim listićima ne osigurava službeno lice MUP-a!

Važno je istaknuti da Predsjednik Općinske izborne komisije ujedno obnaša funkciju pomoćnika Načelnika općine, pa se razlozi za kaotično stanje mogu tražiti u činjenici da je njegov nadređeni bio direktno uključen u kampanju stranke koja je izgubila izbore.

Izjave o „navodnim““ netočnim podacima i greškama koje ne podržava softver, te zahtjevi Centralnoj izbornoj komisiji o ponovnom prebrojavanju pojedinih glasačkih mjesta uz činjenicu da o tom nisu obavješteni svi politički subjekti su više nego čudne, naročito ako se uzme u obzir da su već utvrđene nepravilnosti oko unošenja broja glasova na određenim mjestima.

Nije se smjelo dogoditi da podaci koji je unijela Općinska izborna komisija ne odgovaraju podacima iz obrazaca koji su izvješeni na svakom biračkom mjestu. Nije se smjelo ali se dogodilo i događa. Upozorili smo Općinsku izbornu komisiju da je krivotvorenje izbornih rezultata krivično djelo i tražili da što hitnije otkoče proces unošenja podataka.

Ovo nisu prvi izbori za članove Općinske izborne komisije ali su zasigurno prvi na kojima se decenijska vlast jedne oligarhije ruši. Koristeći stečenu moć i podršku odlazećih vladara nastoje silom promijeniti izbornu volju naroda.

Velika Kladuša, 04.10.2016.