Velika Kladuša – zadnja stanica za migrante???

Nakon što je izostala institucionalna podrška, financijska i svaka druga pomoć od strane državnih institucija Bosne i Hercegovine,  Vlada Unsko-sanskog kantona na čelu sa premijerom  nametnula je rješenje za zbrinjavanje migranata bez konsultacije sa lokalnim vlastima općine Velika Kladuša.

Ovim putem Laburistička stranka BiH  oštro osuđuje Prijedlog Vlade Unsko-sanskog kantona da migranti sa područja Unsko-sanskog kantona  u narednom periodu budu smješteni u objektima Agrokomerca u velikokladuškim naseljima Polje i Donja Vidovska.

Želimo podsjetiti građane i javnost  da je premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić obećao da neće dozvoliti izgradnju migracionog centra na području USK i nije nam poznata činjenica pod čijim pritiskom je popustio i promjenio odluku.

Laburistička stranka od početka godine apeluje na zvanične institucije da se aktivno uključe u rješavanje navedene problematike. Umjesto adekvatnog rješenja institucije su potvrdile sumnje da je ipak sva ova priča pripremljena za Veliku Kladušu.

Zbog građana i javnosti želimo istaći da Velika Kladuša dijeli granicu sa Republikom Hrvatskom, tačnije sa EU i da će zbrinjavanje migranata i njihovo naseljavanje  u pograničnom pojasu dovesti do mogućnosti donošenja odluke o zatvaranju granice prema EU od strane susjeda kao što je to već slučaj u Sloveniji, Austriji i Mađarskoj.

Zbog svega navedenog Laburistička stranka BiH pokrenuće javnu raspravu kroz mjesne zajednice o prihvatanju ili neprihvatanju lokacija za prihvat migranata i dislokaciju migrantskog stanovništva u unutrašnjost Bosne i Hercegovine.

Tražimo održavanje tematske sjednice Općinskog vijeća Općine Velika Kladuša na ovu temu kao i vanrednu sjednicu Skupštine Unsko-sanskog kantona sa jednom tačkom dnevnog reda  a to je odluka o prihvatanju ili neprihvatanju izgradnje migracionog centra na području općine Velika Kladuša.

PR LABURISTI BIH

12. 06. 2018. godine