VELIKA KLADUŠA: OČITOVANJE NA KOMENTAR EDINA BEHRIĆA

U javnom istupu na radiju Velika Kladuša, a zatim i na službenoj stranici Općine Velika Kladuša objavljen je komentar Edina Behrića na Zaključak o usvajanju Inicijative za opoziv Načelnika općine, a u kojem se pored osobnih frustracija i nepoznavanja funkcioniranja organa vlasti u BiH, navodi i Laburistička stranka, njeni istaknuti članovi koji obnašaju dužnost u Općinskom vijeću Velika Kladuša.

Slijedom navedenog, dostavljamo slijedeće očitovanje:

Kroz opširni komentar, vrijeđajući dignitet Općinskog vijeća kao predstavničkog organa građana kojima se obraća, te zadirući u Ustavna prava izabranih vijećnika, Edin Behrić se kritički u više navrata dotakao bivše vlasti i stanja u Budžetu općine koje je naslijedio. Kako kaže, naslijedio je nepodmirene obaveze u ukupnom iznosu od 4.616.415,00 KM i za taj manjak okrivio bivšeg Načelnika općine Admila Mulalića (navodeći godine njegovog vladanja ali ne i ime) i Općinske vijećnike koji su činili većinu OV, odnosno DNZ. Nije poznato iz kojih razloga je izostavio ostale vijećnike sa liste DNZ-a ali pretpostavljamo da nije želio narušiti podršku koju danas uživa od njih, iako su do jučer bili njegovi najžešći kritičari.

Nekadašnji članovi DNZ-a, a danas članovi Laburističke stranke su na vrijeme reagirali kada je u pitanju bio Budžet općine i trošenje budžetskih sredstava, te općenito smjer kojim ide općina Velika Kladuša. Na Izborima 2012. godine smo otvoreno o tom govorili kao i o koracima koje ćemo poduzeti kada dođemo na vlast. Nismo podržali DNZ-ovog kandidata za Načelnika općine, podržali smo Edina Behrića s ciljem da zajedno gradimo Veliku Kladušu kao sredinu u kojoj je moguće raditi, privređivati i živjeti.

Mi smo ostali na tom putu i tim uvjerenjima.

Edin Behrić, nije!

Također, od prethodne vlasti, odnosno od DNZ-a je naslijedio preko 1250 urabanističkih i 400 građevinskih i uporabnih dozvola koje nisu riješene, javno prozivajući djelatnike organa uprave da su privatno uzimali novac za usluge.

Pitanje za nas sviju jeste: Da li ste, Edine Behriću, pokrenuli proceduru utvrđivanja odgovornosti državnih službenika i namještenika koji su se okoristili o službeni položaj???

To je obaveza Načelnika općine! Mi smo, glasajući za Edina Behrića 2012. godine, to očekivali.

Braneći svoj rad i pronalazeći razloge za smjenu u projektima koje je pokrenuo, kako kaže „ projektima od velikog značaja za lokalnu zajednicu!“, Edin Behrić pokušava uvjeriti javnost kako su vijećnici koju su mu izglasali nepovjerenje protiv tog da psi imaju sklonište, da su protiv da nakon nekoliko godina Dom kulture dobije bar stolariju i fasadu bez obzira što ga neće moći koristiti, da su protiv izvršavanja inspekcijskog naloga o sanaciji deponije Radića most, da su protiv zakonske obveze izrade prostorno-planske dokumentacije, da su protiv otkupa zemljišta za Projekat koji već godinama čeka na implementaciju i za koji su trebale ruke na višem nivou vlasti.

Edin Behrić pokušava redovne administrativne poslove Načelnika općine i organa uprave kao i obaveze po zakonu i izvršavanje inspekcijskih naloga pretvoriti u RAD i USPJEH. Pokušava SANACIJU općinskog Budžeta prikazati kao veliki ekonomski pothvat u kojem je učestvovao SAM zaboravljajući da smo mu to postavili kao prvi zadatak ali ne i jedini.

Nakon stabilizacije Budžeta, trebalo je krenuti u RAZVOJ Općine. To je podrazumjevalo usmjeravanje sredstava ka razvojnim projektima koji bi omogućili otvaranje RADNIH MJESTA.

Mi smo ostali na tom putu i opredjeljenju!

Edin Behrić nije!

Braneći se od konstruktivne kritike općinskih vijećnika, a u nastojanju da u sve događaje uključi kako kaže „čovjeka koji mu je dao bezrezervnu podršku“, a ne imenujući bilo kog osim Predsjedavajuće OV, bojeći se s pravom Tužbe za klevetu, Edin Behrić spominje imovinu Agrokomerca za koju se „navodno“ počeo propitkivati.

Radi podsjećanja, naglašavamo:

Pitanje prava, potraživanja i imovine Agrokomerca kao i drugih BiH poduzeća u Republikama bivše SFRJ i izvan, pokrenula je Elvira Abdić Jelenović javno na sjednicama Skupštine USK-a i Doma naroda još 2006. i 2007. godine, odnosno po preuzimanju mandata u oba doma.

Zasigurno, ne bi to pitanje otvarala da je bilo tko od njene obitelji uključen u kakve nezakonite radnje.

Kao rezultat pokretanja pitanja ali i inicijativa kao i višegodišnje borbe Udruženja za zaštitu nezaposlenih dioničara Agrokomerca je brojna dokumentacija koja ide u prilog obespravljenim dioničarima Agrokomerca i na štetu onima koji su opljačkali prvo Agrokomerc, a onda njene radnike i općinu Velika Kladuša.

Uporedo, imovina Agrokomerca služila je i služi kao poligon za pokretanje Optužnica protiv idejnog tvorca i utemeljitelja Agrokomerca, Fikreta Abdića i do sad sve su završile oslobađajućom presudom.

Činjenica je da ljudi koji su izravno učestvovali u rasknjižavanju imovine, vraćanju kupljenog zemljišta, otkupu potraživanja, ubiranju najmova i ovladavanje blagajničkim poslovanjem u Agrokomercu Velika Kladuša, danas sjede u organu uprave kao zaposlenici, savjetnici ili stalni gosti. Pojedini su dobili i epitet „uspješnih poduzetnika“ iako su sve stvorili na ukradenim osnovnim sredstvima, pravima, potraživanjima i sumnjivim transakcijama.

U procesu REVIZIJE privatizacije, koji će uslijediti, otkrit će se sprega organa uprave, menadžmenta Agrokomerca, sudova i vlade F BiH! Nadamo se da će i Edin Behrić dati svoj doprinos reviziji bar u pogledu imovine kojom raspolažu njegovi savjetnici i „politički“ partneri.

Na samom kraju komentara na izglasanu Inicijativu o njegovoj smjeni Edin Behrić zaključuje: „Vjerujem da građani neće više nasjedati na prazne priče o projektima zaposlenja u hiljadama jer tko god im ih bude pričao to je čista obmana.“

Edine Behriću, vijećnici Laburističke stranke su glasali za Inicijativu o pokretanju procesa tvoje smjene jer NISI NIŠTA URADIO na Programu koji smo zajedno predstavili građanima na Izborima 2012. godine. Ne da nisi ništa uradio već si koristeći poziciju Načelnika općine učinio sve da Projekat izgradnje prerađivačkih kapaciteta u Šumatcu ne uspije i da uvjeriš građane kako im ne treba ništa jer u BiH nitko nije u mogućnosti ništa napraviti.

Projekat As Agrofenixa je jedini razvojni projekat, ne samo na općini Velika Kladuša već i na USK-u. To je naša jedina realna šansa da ostanemo na ovim prostorima.

Ničeg više nema!

Narod odlazi!

Nema od čega živjeti!

To nije priča, to je naša stvarnost!

To nije politička platforma, to je naš život!

Nećeš raditi da to stanje promijeniš, onda odi.

Ako ti je teško dati ostavku, pusti da narod o tome odluči.

Čemu strah?!

                                                                                                                                    PR LABURISTI BiH

Velika Kladuša, 07.06.2015.godine