Uspješno realizirana manifestacija “Kladuški dani poljoprivrede 2023”

Manifestacija “Kladuški dani poljoprivrede 2023”, koja se tradicionalno održava svake godine, održana je posljednje sedmice mjeseca septembra (25.09. – 01.10), po jubilarni 20. put na području naše općine. Ovogodišnja manifestacija bila je sadržajno najbogatija i trajala je duže od svih prethodnih, a priliku za učešće  imali su poljoprivredni proizvođači s područja naše lokalne zajednice, registrovane poljoprivredne djelatnosti, te vlasnici grla krupne i sitne stoke.

Manifestacija je svečano otvorena u ponedjeljak, 25.09. u Parku ORB “7 sekretara SKOJ-a” uz prigodan nastup najmlađih učesnika, polaznika vrtića Lily i Dječijeg obdaništa Velika Kladuša. Mališani su šarenim kostimima, u tonovima jeseni, pozdravili ovu manifestaciju posvećenu poljoprivredi, čime je otvoren izložbeno-prodajni sajam poljoprivrednih proizvoda u Parku. Na štandovima se moglo pronaći svježe voće i povrće, med i proizvodi od meda, a tradicionalnim jelima krajiške kuhinje, ponudu su obogatile i članice udruženja žena koja djeluju i rade na području naše općine. Poljoprivredni sajam hrane trajao je sve do subote, 30.09. kada je svečana završnica manifestacije održana uz takmičarsku izložbu stoke i kulturno-zabavni program.

Kladuški dani poljoprivrede završeni izložbeno-takmičarskim sajmom stoke gdje su priliku za promovisanje i takmičenje u pet različitih kategorija imali vlasnici grla krupne i sitne stoke. Izbor i ocjenjivanje stoke izvršeno je od strane stručne Komisije za izbor i ocjenu, u sastavu: Amela Ramić, Fikret Dizdarević i Samir Mustedanagić.

Za najbolje grlo u kategoriji  visoko steona junica tročlana ocjenjivačka komisija odabrala je grlo u vlasništvu PD farme „Cinac“, a drugo mjesto pripalo je grlu vlasnika Rasima Pehlića. Grla u vlasništvu PD farma „Mašinović“ osvojila su prvo i treće mjesto u kategoriji najbolja muzna krava, dok je drugo mjesto osvojilo grlo PD farme „Velić“. Prvo mjesto u kategoriji najbolji tovni bik odnio je bik u vlasništvu PD farma „Kekić“, drugo PD farma  “Mašinović“, a treće bik u vlasništvu Hasana Grahovića. Za najboljeg zaprežnog konja Komisija je odabrala grlo u vlasništvu Rasima Mustedanagića,  a za najboljeg u kategoriji rasplodni  ovan proglašeno je grlo vlasnika Asmira Nuhanovića.

Pehare, medalje, priznanja i zahvalnice, vlasnicima najboljih grla uručila je predsjednica Organizacionog odbora manifestacije „Kladuški dani poljoprivrede 2023“ Azra Tahirović, a osim novčanih nagrada za najbolja grla, koje su se kretale u rasponu od 100 do 500 KM, svim učesnicima je plaćen i prevoz stoke na manifestaciju.

Osim najboljih grla, kako je to i do sada bila praksa, izabrani su i najveći proizviđači mlijeka, mesa, meda, voća i povrća. Najveći proizvođač mlijeka je Zara d.o.o., u kategoriji najveći prozvođač mesa PD „Zlatna dolina“, najveći proizvođać povrća Alija Dizdarević, najveći proizvođač meda Pčelarski obrt „Pipin“, dok je Edin Kekić, najveći proizvođač voća.

Učešće u zabvno-muzičkom dijelu programa uzeli su kulturno-umjetnička društva “Tono Hrovat” i “Biser”, te lokalni muzičar Don al Deen, Kladuški Bećari, Arif Galijašević – Bauk, te Semir Hasić. Posebnu pažnju građana velikokladuške općine privukli su tradicionalni komušači.  Ovakve slike nekad su bile uobičajene, međutim, danas su prava rijetkost, stoga je ovo bila prilika za ispunjenje obaveze njegovanja i čuvanja od zaborava starih običaja našeg kraja. Za to su bile zaslužne žene iz Udruženja žena „Mala Kladuša“ i žene MZ Velika Kladuša koje su tradicionalnom pjesmom, sve prisutne vratile u neka, ljepša i sretnija vremena.

Organizator cjelokupne manifestacije je Općina Velika Kladuša na čelu s načelnikom Fikretom Abdićem, koji je zadatak planiranja, organiziranja  i sprovođenja aktivnosti na realizaciji manifestacije povjerio članovima Organizacionog odbora, kako slijedi:

  1. Azra Tahirović, predsjednik
  2. Ilirjana Cakaj Kasumović, član
  3. Sanela Dervić Melkić, član
  4. Nermina Dizdarević, član
  5. Zuhdija Kajtezović, član
  6. Osman Smailbegović, član
  7. Anel Gračanin, član
  8. Šerif Čelebić, član

Sponzori manifestacije bili su: JP Veterinarska stanica Velika Kladuša, JKUP Komunalije d.o.o

Medijski pokrovitelj: Radio Velika Kladuša.