USK: Gotovo milion maraka utrošeno po vlastitom nahođenju!!!!!

Ekonomska i financijska kriza u kojoj se USK našao ima svoje korijene. Jedan od njih je loše upravljanje javnim novcem, a drugi zloupotreba budžetskih sredstava. U prilog tome ide i Izvještaj o korištenju budžetske rezerve u periodu od 01.01.-31.12.2014. godine.

Za potrošnju budžetske rezerve u prošlom sastavu Vlade bili su ovlašteni: Vlada kantona, Premijer Kantona i Ministrica financija. Tako je bivša Vlada kantona svojim odlukama potrošila 354.945,72 KM, bivši Premijer Kantona 448.050,85 KM i bivša Ministrica financija 96.050,00 KM, a svi zajedno 899.046,57 KM, gotovo milion!

Posebnu pažnju zaslužuje potrošnja budžetske rezerve Premijera Kantona i Ministrice financija. Premijer kantona je trošio budžetsku rezervu na jednokratne pomoći, donacije i različita sponzorstva fizičkim licima, udruženjima, Javnim ustanovama, vjerskim zajednicama, privatnim preduzećima. Pomoći su u nekim slučajevima prema fizičkim licima znale dosezati i do 10.000 KM.

Iako budžetska rezerva služi za plaćanje hitnih troškova koje nije bilo moguće predvidjeti Budžetom, kratkom analizom isplata možemo zaključiti da jedina ne predviđena stvar (i hitna) je bila podrška kandidatima vladajućih stranaka na proteklim izborima. Jednokratne pomoći i donacije raznim udruženjima koja su u većini slučajeva kao i Evropski pokret u Vel. Kladuši koji je dobio 10.000,00 KM, udruženja jednog lica, lokalnim portalima i radijskim stanicama, poslužile su strankama na vlasti (SDP-u i SDA, te A-SDA –u pod zaštitom SDP-a) da odrade predizbornu kampanju na račun poreznih obveznika.

Ovom Izvještaju je predhodio Rebalans Budžeta kojeg su usvojile stranke na vlasti (SDA i SDP u starom sazivu), pa rasprava o Izvještaju nema nikakav značaj za saziv nove Vlade u kojoj sjedi opet SDA i A-SDA s DNZ-om, dojučerašnji SDP-ovi mezimci.

Svakako, Izvještaj o utrošku sredstava za poticaj u poljoprivredi bio bi jednako ako ne i više zanimljiv sa stajališta dodjele sredstava bilo da se radi o proizvodnji, otkupu, štetama od poplava ili sanaciji klizišta na „izbornim“ putnim pravcima. Dodijeljivao ih je nepostojeći v.d. Ministar iz redova SDA u vrijeme kada su na sva zvona obećavali smanjenje nezaposlenosti i stabilizaciju javne potrošnje!

Izvještaj o utrošku budžetske rezerve daje odgovore na mnoga pitanja. To je ujedno i odraz stanja i razine fiskalne odgovornosti onih koji obnašaju vlast. Ništa novo, osim što se mijenjaju glavni glumci, a oni sporedni u liku podrške zvane „ podrška razuma“ nastoje nadoknaditi financijske gubitke nastale lošim izbornim rezultatom.

Predstavnici Laburističke stranke BiH u Skupštini USK-a nisu podržali Izvještaj o korištenju budžetske rezerve u periodu od 01.01.-31.12.2014. godine.

Laburisti BiH oštro osuđuju ovakvo postupanje sa javnim novcem i pozivaju Vladu USK-a na odgovorno ponašanje i racionalno korištenje budžetskih sredstava uz obavezno utvrđivanje kriterija za dodjelu sredstava i utroška istih.

Budžetska sredstva ne mogu služiti za financiranje privatnih i stranačkih interesa što su stranke na vlasti kontinuirano činile.

                                                                                                                                        PR LABURISTI BiH

Velika Kladuša, 23.03.2015. godine