Ukoliko Federalno ministarstvo ne podrži jesenju sjetvu, poticaji će biti isplaćeni iz budžeta Općine

Općinski Načelnik je pismenim putem tražio od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da se očituje o tome da li će Ministarstvo ići sa Javnim pozivom za jesensku sjetvu za 2021. godinu.

U skladu sa članom 24. Pravinika o uvjetima i načinu ostvarenja novčanih podrški po modelu ostalih vrsta podrški, propisano je da pravo na podršku za troškove različitih programa poticanja proizvodnje i jeseske sjetve imaju jedinice lokalne samouprave.

S tim u vezi, ukoliko Ministarstvo ne podrži ovaj vid razvoja poljoprivrede, Općina Velika Kladuša će sama iz budžeta Općine izdvojiti sredstva za finansiranje troškova nabavke repromaterijala za jesensku sjetvu.

Općinski Načelnik je na ovaj način još jednom pružio podršku malim porodičnim gazdinstvima, te istakao poljoprivrednu proizvodnju kao strateški plan privrednog razvoja općine Velika Kladuša.

Inače, Javni poziv za sufinansiranje različitih programa pokretanja proizvodnje, poticanja jesenske ili proljetne sjetve i slične mjere koje nisu obuhvaćene ostalim modelima, je otvoren 21. septembra, a danas 27. septembra je posljednji rok za podnošenje prijave.