TRAKAVICA ZVANA IZOLATORIJ, KARANTENA ILI ZATVOR

Vlada Mustafe Ružnića već 20 dana intenzivno radi na izgradnji smještajnih objekata za naše ljude koji se vraćaju iz Dijaspore. Sve je počelo s nadahnutim pričama i hvalospjevima Cazinskog gradonačelnika kako je prvi Cazin uredio „izolatorije“ za teške i srednje teške bolesnike zaražene koronavirusom.

Nakon njega i prilično dugog priloga na režimskoj TV, uslijedilo je takmičenje, nadmudrivanje i lobiranje lokalnih lječnika za izgradnju istog takvog improviziranog smještaja u svim općinama USK-a. Nastalo je opće divljenje krevetima nalik na ležaljke za plažu u kojima bi ,navodno, trebali ležati ljudi.

Na sjednici Općinskog vijeća Velika Kladuša dr. Senad Okanović nam je nespretno pokušavao dočarati što taj pojam znači, bez obzira što ga bosansko-hercegovačko zakonodavstvo ne poznaje. Njegove kolege u Općinskom vijeću su ga bezrezervno podržale.

Izostala je reakcija i zvaničnih komentatora, analitičara, dežurnih sveznalica, kafanskih dušebrižnika.

Objavama videozapisa sa GP Izačić i Maljevac, Apela za žurno postupanje upućen Federalnoj upravi CZ i video upozorenja i poziva našoj Dijaspori na fb stranici Laburističke stranke od 09.04.2020. alarmirali smo javnost. Tek da se ne zaboravi!

Požurili su s izjavama i napadima na Federaciju BiH, nitko drugi do glavni kreatori ovog scenarija, gradonačelnik Cazina i njegov Premijer Mustafa Ružnić.

Najednom zaboraviše kako su se ponosno slikali i snimali pored paravana, krevetića – ležaljki, zbijenih na podu sportske dvorane uvjeravajući javnost kako će se baš na tom mjestu smještati teški i srednje teški bolesnici, a zatim i oni koji budu kršili mjere samoizolacije.

Zahvaljujući zastupnicama Laburističke stranke BiH u Parlamentu Federacije BiH i u Skupštini USK-a, Kantonalnom štabu civilne zaštite je naređeno da sve Naredbe koje su donijeli na USK-u moraju uskladiti s Naredbama Federalne uprave civilne zaštite.

U tom usklađivanju nestali su „izolatoriji“, a pojavile su se „karantene“. Odmah je uslijedila reportaža režimske TV s prilogom gdje su dojučerašnji „izolatoriji“ postali „ karantene“ u kojima se smještati  SVI naši građani koji se budu vraćali iz Dijaspore u BiH.

Da bi se sve ozakonilo, uskaldilo, dobilo novac za uloženo, Vlada USK-a je  03.04.2020.godine donijela Odluku o utvrđivanju prostora za uspostavljanje karantena na području USK-a. Radi se sportskim dvoranama Gimnazije i Mederese u Cazinu za koje su navodno dobili pozitivno mišljenje Zavoda za javno zdravstvo.

Zvanično, od 03.04. do 11.04. ovaj dvojac je bio suglasan da se ljudi trebaju smještati i boraviti 14 dana u prostorima koji su, po njihovoj ocjeni, odlične  za to namjenu I NISU SE USUDILI pisnuti o mogućim posljedicama takve odluke.

Trakavica se nastavlja ….

             Predsjednica Laburista BiH

Elvira Abdić Jelenović, mag.aedif.

Velika Kladuša, 13.04.2020.godine