Svjedoci u predmetu protiv Načelnika Fikreta Abdića, uz pomoć općinske administracije, OTIMAJU NJEGOVE OVLASTI!

Prijedlog Budžeta svake općine ili razine vlasti odražava peojekciju razvoja, rada i aktivnosti političke stranke ili koalicije stranaka koje čine vlast.

Prilikom rasprave o Prijedlogu Budžeta za 2020., koncem 2019.godine, navela sam gotovo sve značajke tako planiranog budžeta i pravce našeg djelovanja u narednom periodu. Snimku diskusije možete poslušati na fb stranici Laburističke stranke ponovljenoj 13.09.2020.

Početak 2020.godine obilježili su brojni događaji i situacije kako političke tako i ekonomske. Od ekonomskih možemo izdvojiti promociju projekta međugranične suradnje između Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore na dan proslave Dana općine Velika Kladuša, 22.02.2020.godine. Na nezapamćenom i prvom posljeratnom skupu ovakve vrste na tlu BiH prisustvovalo je preko 50 Načelnika, Gradonačelnika i predstavnika općina i gradova iz okruženja.

Umjesto ponosa na postignutim rezultatima i na promociji naše Općine, opozicija u općinskom vijeću Velika Kladuša činila je sve kako bi kotač razvoja zaustavili, a potom gurnuli natrag.

U žiži pandemije koronavirusom i proglašenom stanju opće nesreće u BiH, opozicija potpomognuta Vladom USK-a i stranačkim dužnosnicima na nivou Federacije BiH i Države, intenzivirali su nezapamćenu bitku za ovlasti Općinskog načelnika i bitku za ovladavanjem rezultatima proteklog 3 i pol godišnjeg rada Laburističke stranke.

Ambiciju da ovladaju našim reultatima pokazali su na sjednici Općinskog vijeća, 31.03. kad su po ocjeni Ustavnog suda neovlašteno i u suprotnosti s Poslovnikom o radu i Statutom usvojili Odluke o imenovanju Skupština javnih poduzeća i Budžet s projekcijom svega onog što (ne)žele Velikoj Kladuši.

Ovih dana epizoda oko „famoznog“ Budžeta općine Velika Kladuša bi trebala završiti. Ojađena opozicija bez programa, bez vizije i bez smjera, a u cilju totalnog uništenja Velike Kladuše pohodi Organ uprave i nastavlja plan totalnog uništenja naše Općine.

U javnost su plasirali kako je Budžet koji su usaglasili i usvojili 31.03.2020.  u naravi Budžet koji je predložio Općinski načelnik uz nekoliko MANJIH korekcija, što je notorna NEISTINA.

Radi lakšeg praćenja naznačit ću ono što su IZABCILI iz Budžeta za 2020. godinu:

 1. Četiri Kladuška godišnja doba, pa čak i Novu godinu
 2. Novogodišnje sportske igre,
 3. GRANT za PARAPLEGIČARE i oboljele od dječje paralize,
 4. Dane poljoprivrede,
 5. Nagradu za učenike generacije,
 6. Rekonstrukciju i izgradnju puteva,
 7. Ljetno održavanje,
 8. Grant za sufinanciranje projekata kulture,
 9. Sredstva za saniranje općinske deponije,
 10. Sredstva za saniranje divljih deponija,
 11. Kladuške dane dijaspore,
 12. Dane borbe protiv droge,
 13. Sredstva za eksproprijaciju zemljišta,
 14. Projekat uređenja prilaza i parkirališta MEKOTE,
 15. Projekt uređenja GRADSKOG PARKA – dječja igraonica
 16. Projekat utopljavanja zgrada – sufinanciranje stanara zgrada
 17. Projekt CEB II – zgrada za socijalno ugrožene kategorije
 18. Sredstva Za izgradnju i opremanje objekata Mjesnih zajednica,
 19. Oprema za katastar,
 20. Izrada prostorno-planske dokumentacije,
 21. Sredstva namjenjena izradi projekata – šetnica i pješačkih staza,
 22. Rekonstrukcija zgrade organa uprave.

Program zajedničke komunalne potrošnje – ZKP usvojen krajem 2019.godine u iznosu od 900. 000 KM, smanjili su ga za polovinu.

Ono što je dojučerašnjoj opziciji, a današnjoj poziciji,  u suštini bilo važno jeste raspodjela sredstava namijenjenih radu političkih subjekata. U Odluci o izvršenju Budžeta stavili su isplatu sredstava NEZAVISNIM VIJEĆNICIMA što u prijevodu znači da bi svi oni koji su napustili političke stranke na čijim listama su dobili mandat trebali dobiti NOVAC.  Naravno, takva odredba je u suprotnosti s Izbornim zakonom BiH.

Podmuklim serviranjem „priče“ o smanjenju prihoda smanjeno je ili ukinuto sve ono što su građani očekivali da ćemo  realizirati u 2020.godini.

Pozivati se na COVID, na smanjenje prihoda po raznim osnovama, a istovremeno zakočiti odluke koje idu u prilog povećanju prihoda je dovoljno jasan znak o kakvom planu je riječ.

Istovremeno – Služba za financije i dojučerašnja opozicija ZADRŽAVAJU izdatke za plaće i naknade zaposlenima kao da do smanjenja prihoda nije ni došlo, pa čak i sredstva za DAROVE zaposlenicima.

Očigledno da DRŽAVNA SLUŽBA ne smije osjetiti posljedice pada prihoda od COVID-a ali grant za nova zapošljavanja ili grant za poduzetništvo treba.

Klasična administrativna priča s klasičnim podvalama i protuzakonskim rješenjima kao što je pomenuta raspodjela sredstava nezavisnim vijećnicima, uvjetovanje donošenja programa raspodjele sredstava po kodovima od strane OV ili smanjenje ZKP-a.

Toliko puta iz njihovih usta ponovljena fraza o poštivanju zakona i radu sve po zakonu ostala je i dalje samo fraza!

                                                                                                                              Predsjednica Laburista BiH

                                                                                                                       Elvira Abdić Jelenović, mag.aedif.

14.09.2020.