Stavljen u funkciju sistem „eMatičar“ Općine Velika Kladuša

Služba za upravu, društvene djelatnosti i zajedničke poslove Općine Velika Kladuša, na čelu sa Općinskim načelnikom, počela je primjenjivati apsolutnu digitalizaciju Organa uprave čime je uspostavljen sistem „eUprave“ koji predstavlja centralno mjesto svih elektronskih usluga za građane Velike Kladuše, bilo da žive na prostoru naše općine ili u dijaspori.

To znači da se postupci, koji su se do sada vršili na šalterima u sali Općine, sada mogu odraditi putem računara, odnosno bez fizičkog dolaska u prostorije Općine. Usluge korištenja ovog sistema se naplaćuju elektronskim putem, a nakon izvršene uplate, izvodi i rješenja se šalju preporučenom poštom.

Jedna od najvećih olakšica je sistem „eMatičar“ putem kojeg se mogu dobiti izvodi ili uvjerenja iz matičnih knjiga. Da biste putem sistema „eMatičar“ podnijeli zahtjev za Izvod ili Uvjerenje o podacima iz Matičnih knjiga potrebno je da se registrujete.

Za dobivanje Registracijskog ključa potrebno je da jednom lično posjetite zgradu Općine Velika Kladuša, šalter salu, gdje će ovlašteno lice (matičar) utvrditi vaš identitet, izvršiti vašu registraciju i dodijeliti vam Registracijski ključ. Jednom dobijen Registracijski ključ je trajan i možete ga koristiti uvijek kada zahtjev za Izvod ili Uvjerenje o podacima iz Matičnih knjiga podnosite putem sistema „eMatičar“.

Pored „eMatičara“, još jedan servis koji se izdvaja kao veoma koristan jeste i „eDijaspora“ koji za cilj ima umrežavanje i olakšavanje komunikacije između građana Velike Kladuše koji žive u dijaspori i Općinskog organa uprave.