Sretan nam rođendan

Na današnji dan, prije 7 godina osnovana je Laburistička stranka BiH. Predstavljala je i predstavlja osvježenje na političkoj sceni, prije svega novim i drugačijim pristupom svim pitanjima od interesa građana, posebno jasnom i konkretnom opredjeljenju za ekonomski razvoj zemlje.

Vrijeme u kojem živimo, radimo i nastojimo ostvariti naše ciljeve neumoljivo prolazi i svakodnevno nas podsjeća kako je Bosna i Hercegovina još uvijek zemlja u kojoj  promjene ne idu u korak s vremenom, zemlja u kojoj je najteži zadatak očuvati slobodu čovjeka i univerzalne ljudske vrijednosti.

Izdvojenim dijelom teksta od 28.12.2014. godine svjedočimo da je to tako.

Objavljeno: 28.12.2014.godina na www.laburistibih.ba

„Optuživali su nas da smo osnivanjem stranke produbili podjele među ljudima zaboravljajući da je višestranačaje naše opredjeljenje i da je Laburistička stranka samo naše pravo na izbor. Istina, u našem okruženju postoje podjele i to na one koji ruše i one koji grade.

Nažalost, rušenje proizvodnih pogona, potencijalnih radnih mjesta, postalo je dvadesetogodišnja svakodnevnica u kojoj su živjeli oni koji su bili direktni izvršitelji i oni koji su mogli činiti nešto, a nisu. 

Gradnja je proces koji započinje stvaranjem uvjeta za izgradnju proizvodno-prerađivačkih kapaciteta na koje se naslanja Projekt integralnog razvoja sela. To je početak puta ka boljoj budućnosti i jedina garancija za ostanak i opstanak na ovim prostorima.

Shvatili smo da nitko umjesto nas neće graditi naše društvo, neće jačati našu svijest, neće promicati naš aktivizam i neće razvijati naš kraj.

Koraci koje ćemo činiti u narednom periodu pokazat će opravdanost postojanja jedne organizacije kao što je Laburistička stranka Bosne i Hercegovine.

Potvrdili smo i da je „poticanje žena u politici“ samo predizborna parola i nepresušna tema za isprazne rasprave i studije namjenjene, uglavnom, organizacijama čiji je osnovni cilj povlačenje sredstava iz raznih fondova za borbu protiv diskriminacije i za jednakopravnost spolova.

Da se gotovo ništa, osim imena političara i godine u kojoj se nalazimo nije promijenilo najbolje govori izdvojeni tekst stenograma izlaganja Elvire Abdić Jelenović na Skupštini USK-a, 17.12.2014. godine o Zakonu o izvršenju Budžeta i raspodjeli sredstava namjenjenih radu političkih grupacija.

(izvod iz stenograma)

„Ali vi morate znati, da su izmjene i dopune ovog zakona čista prevara. Da ovo nema veze sa ovim što je ministrica rekla, mi se usklađujemo sa državnim zakonom kao da bi smo osigurali broj žena.

Molim vas.

Jedna sam od rijetkih žena na političkoj sceni BiH, koja sam aktivan poslanik. I svi ste svjedoci, vi kao moje kolege zastupnici i predstavnici vlade i medija, da nikad ni jedna žena nije više napadnuta u povijesti politike BiH, kao što sam ja.

Je li zbog toga moja stranka treba dobiti 10%? Je li to poticanje žene u politici? Svaka deseta žena možda je ovo i izdržala, ali svaka druga bi napustila politiku i otišla.

Ali, to je cijena opstanka i razvoja demokracije države u koju se neki kunu, a nema što ne rade da ruše njene temelje. “

 

Da je dosljednost dugoročno najvrijednija osobina, upornost garancija postizanja rezultata, a Bosna i Hercegovina zemlja koja „tapka“ na mjestu, može se vidjeti iz razgovora za BH TV davnog decembra / prosinca 2011. godine. (link ispod)

 

Dok neke bitke nikad ne prestaju, naš put gradnje bolje budućnosti se nastavlja!

U to ime poželimo si Sretan rođendan i Sretnu Novu 2021.godinu!

 

 

Predsjednica Laburista BiH

Elvira Abdić Jelenović, mag.aedif.

 

Dana, 28.12.2020.god.