Sretan 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine

25. novembar se obilježava kao   Dan državnosti Bosne i Hercegovine  . Naime, upravo tog historijski vrlo značajnog   25. novembra 1943.  godine održano je   prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a  (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine), u   Mrkonjić Gradu  . Na pomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena   srednjovjekovne Bosne  , te je   Bosna i Hercegovina   definirana kao jedna od   šest ravnopravnih republika   u tadašnjoj   Jugoslaviji  .

25. novembra 1943. godine Bosna i Hercegovina je, dakle, obnovila svoju državnost, koju je izgubila   1463. godine  , kada je Bosna potpala pod upravom   Osmanske imperije  .

Nakon nekoliko dana pomenuta odluka ZAVNOBIH-a je potvrđena i ozvaničena na   Prvom zasjedanju AVNOJ  -a, odnosno Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije, u   Jajcu  . Treba napomenuti da je BiH, nakon što je oslobođena 1945. godine, dobila zastavu i grb, koji su bili njeni prepoznatljivi i glavni simboli za vrijeme socijalizma, sve do 1992. godine i početka agresije na BiH.

Ono što je najvažnija činjenica i zaključak zasjedanja   ZAVNOBiH  -a, upravo je činjenica da je   Bosna i Hercegovina  , odlukom o ovom zasjedanju, definirana kao   jedinstvena i nedjeljna država u kojoj će svi narodi imati ista prava  . Treba dodati da je ovu odluku o zasjedanju ZAVNOBIH-a potvrdilo i izglasalo   247 vijećnika ZAVNOBIH-a  , svih bh. naroda. Na kraju:

SVIM BOSANCIMA I HERCEGOVCIMA SRETAN 25. NOVEMBAR   –
DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE!

PR Laburisti BiH