SARAJEVO: OBILJEŽENA 27. GODIŠNJICA SMRTI HAMDIJE POZDERCA

Članovi i simpatizeri Laburista BiH uz prijatelje i porodicu Pozderac u Sarajevu na Gradskom mezarju/groblju Bare obilježili su 27. godišnjicu smrti Hamdije Pozderca.

Velikom prijatelju Velike Kladuše i Cazina poštu je odalo oko 200 članova i simpatizera Laburista BiH iz pomenutih općina.

Hamdija Pozderac rođen je 15. januara 1924. godine u Cazinu. U bogatoj političkoj karijeri obavljao je niz značajnih funkcija ali i vojnih dužnosti (sekretar bataljonskog i brigadnog komiteta SKOJ-a, član Oblasnog komiteta USAOJ-a i SKOJ-a za Bosansku krajinu, sekretar Okružnog komiteta SKOJ-a, član okružnog komiteta KPJ Bihać, član CKSKBiH, poslanik Prosvjetno-kulturnog vijeća Skupštine SRBiH, predsjednik Predsjedništva BiH, predsjednik Skupštine SRBiH, član Izvršnog komiteta CKSKBiH i sekretar Sekretarijata, član Predsjedništva CKSKJ i predsjednik CKSKBiH, član Predsjedništva SFRJ i i potpredsjednik Predsjedništva SFRJ, predsjednik Ustavne komisije Skupštine Jugoslavije.

Hamdija Pozderac jedan je od najutjecajnijih političara iz Bosne i Hercegovine u vrijeme komunizma. Zahvaljujući njemu Muslimani su u tadašnjoj Bosni i Hercegovini priznati kao jedan od tri konstitutivna naroda.

Hamdija je govorio: “I Muslimani i Srbi i Hrvati, kao pripadnici drugih naroda i narodnosti koji žive u BiH, obezbjeđuju i ostvaruju u njoj svoj nacionalni identitet i punu afirmaciju nacionalnih vrijednosti. Upravo iz tih razloga, iako se BiH ne definiše kao nacionalna država u klasičnom smislu, ona je uistinu i nacionalna država i za Srbe, i za Hrvate, i za Muslimane i za pripadnike drugih naroda i narodnosti koji žive na njenom tlu.”

Doprinio je snažnom ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine a pogotovo razvoju industrijsko prerađivačkih kapaciteta. Jedan od njih je i jugoslovensko privredno čudo Agrokomerc iz Velike Kladuše.

Umro je 06. aprila 1988. godine u Sarajevu.

                                                                                                                                                PR Laburista BiH