SARAJEVO: NA LOKALNE IZBORE SA ELEKTRONSKOM OLOVKOM!?

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine u suradnji s Udruženjem izabranih zvaničnika u BiH, a uz finansijsku podršku Ambasade Kraljevine Norveške u BiH provodi pilot projekat “Moguća tehnička poboljšanja izbornog procesa u BiH”.

Cilj skupa jeste da se prezentiraju nove tehnologije u izbornim procesima te da se prezentira i prikaže praktična primjena elektronske olovke (ePen) u procesu glasovanja i prebrojavanja glasova kao i druge elektronske opreme koje se koriste u izbornom procesu. Također je predstavljen i uređaj za optičko skeniranje glasačkih listića, zatim sistem za elektronsko glasovanje DVS-3s, modalitet modernizacije izbora u BiH sa Scytlom, Coesys rješenja za elektronsku verifikaciju birača.

Učešće ispred Laburističke stranke BiH dao je član Predsjedništva stranke Denis Osmankić, koji je istakao da je neophodno uvođenje modernih tehnologija u izborni proces kako bi se postigao brži i efikasniji izborni ciklus. S modernim tehnologijama smanjila bi se manipulacija s glasačkim listićima a time i problem oko ne važećih listića te zloupotreba biračkih odbora.

Uvođenje modernih tehnologija u izborni proces predstavlja još jedan korak ka približavanju procesu integracija u EU.

                                                                                                   PR Laburisti BiH