Saopćenje za javnost Kluba Laburista BIH

Klub vijećnika Laburističke stranke Bosne i Hercegovine u Općinskom vijeću Općine Velika Kladuša povodom „sumnjivog“ pokušaja hapšenja Općinskog načelnika Fikreta Abdića, na dan 29.09.2021. godine, izdaje sljedeće

SAOPĆENJE ZA JAVNOST 

Klub Laburista BiH u OV Općine Velika Kladuša izražava zabrinutost povodom „sumnjivog“ pokušaja lišenja slobode Općinskog načelnika Fikreta Abdića i smatra da je ovo samo nastavak političkog progona kadrova Laburističke stranke BiH.

Napominjemo da je na proteklim Općinskim izborima 2020. godine onemogućeno Laburistima BiH ravnopravno učešće u kampanji na području Općine Velika Kladuša na način da je kandidat Stranke lišen slobode prije ovjere kandidatskih lista iako je isti postupak i Izbornim zakonom zabranjen.

Nakon okončanih Lokalnih izbora 2020. godine politički progon i represije od strane pravosuđa BiH nastavljene su i u 2021. godini.

Farsa sa crvenom potjernicom koja je pokrenuta u popodnevnim satima, na dan 29.09.2021. godine i pokušaj lišenja slobode Općinskog načelnika predstavlja direktan udar na izbornu volju građana Općine Velika Kladuša.

Zanimljivo je da se sve ovo dešava pred sjednicu Općinskog vijeća zakazanu za ponedjeljak, 04.10.2021. godine.

Obavještava se javnost da je Klub Laburista uputio Zahtjev za pristup informacijama o navedenom incidentu Agenciji za istrage i zaštitu BIH, Sudu BiH i Ministarstvu pravde BiH, kojim se traži informacija, odnosno saznanje po čijem nalogu i po kojem osnovu su policijski službenici Agencije u večernjim satima (oko 21 sat), na dan 29.09.2021. godine, pokušali lišiti slobode Općinskog načelnika Fikreta Abdića na području Općine Velika Kladuša.