Saopćenje za javnost

Regularnost izbora ovisi o članovima biračkih odbora koje predlažu političke stranke, nezavisni kandidati i Općinska izborna komisija. 

U Velikoj Kladuši za regularnost provedenih izbora isključivo su odgovorne ujedinjene stranke oko jedinstvenog kandidata za načelnika općine i nezavisni kandidati.

Dio je to plana kojim se želi ovladati biračkim procesom u nastojanju da se pribave rezultati, odnosno da se izvrši utjecaj na konačni rezultat.

Obzirom na protekla događanja i evidentnu spregu između svih navedenih sudionika pod pokroviteljstvom otvorene podrške Institucija USK, F BiH, i donekle BiH, nužno je upozoriti članove biračkih odbora na njihovu ulogu i odgovornost.

Izborni zakon BiH predviđa kaznene odredbe za članove biračkih odbora za koje se utvrdi da su počinili povredu.

Odgovornost se primjenjuje na pojedinca, a novčana kazna i do 1.000 KM, te zabrana učešća u izbornim ciklusima što podrazumjeva i zabranu kandidiranja.

S toga, Laburistička stranka BiH poziva sve članove biračkih odbora da savjesno, odgovorno i zakonito postupanje u cilju zaštite izbornog prava svakog građanina Velike Kladuše.

 

PR LABURISTI BIH
Dana, 13.11.2020.