REAGIRANJE LABURISTIČKE STRANKE BiH NA ODLUKU CIK-a BiH

U cilju istinitog informiranja javnosti, a vezano uz članak koji je objavio Klix.ba pod naslovom: „Laburisti na jednom izbornom mjestu u V.Kladuši osvojili 943, umjesto 203 glasa“, objavljujemo slijedeće reagiranje: 

Na navedenom izbornom mjestu (001A026) Laburistička stranka nije imala svog člana biračkog odbora. Ta mjesta su, prema Rješenju OIK-a, pripala političkim subjektima: 

Nezavisni kandidat Esad Zubović, 

A SDA 

SBB 

SDA 

Nezavisni kandidat Zahid Kekić

Iz tog proističe da Laburistička stranka nije  mogla utjecati na tijek brojanja glasačkih listića na ovom biračkom mjestu ali je putem svojih članova na ostalim biračkim mjestima pravovremeno, pisanim podnescima, ukazivala na nepravilnosti. 

Izricanje kazne članovima biračkog odbora za povredu izbornog zakona je očekivana stvar, obzirom da je u toku ažuriranja izbornih rezultata naloženo ponovno prebrojavanje i utvrđena nepravilnost. 

Odluka CIK-a je samo povod političkim gubitnicima da se oglase u medijima kako bi po tko zna koji put izbacili svoju frustraciju zbog izbornog debakla i potvrdili kronični  nedostatak političkih stavova. 

Laburistička stranka veliku važnost daje sistematičnoj i sveobuhvatnoj obuci i odabiru članova biračkih odbora i podsjeća na nezaobilaznu ulogu i odgovornost  Općinske izborne komisije za provedbu izbornog procesa. 

Općinska izborna komisija općine Velika Kladuša imala je niz propusta u svom radu, naročito na proteklim izborima, gdje je prijem glasačkih listića, a nakon tog  njihovo čuvanje i unošenje naišlo na negodovanje građana i nezadovoljstvo političkih subjekata. 

Laburistička stranka je svoj stav o radu OIK-a izrazila na sjednici Općinskog vijeća Velika Kladuša kada su vijećnici odbacili Izvještaj o radu OIK za 2016.godinu i usvojili Zaključak o prijevremenom razrješenju članova Općinske izborne komisije. 

Odluka o kažnjavanju članova biračkog odbora kao i Zaključak Općinskog vijeća o prijevremenom razrješenju članova OIK-a može samo pozitivno utjecati na ozbiljnost u radu svih sudionika izbornog procesa. 

 Velika Kladuša, 05.07.2017. 

                                                                                                                PR LABURISTI BIH