[REAGIRANJE ] Elvira Abdić Jelenović: Putevi i putići – metar po metar glas!

Svake izborne godine prijedlozi Budžeta prilagođeni su potrebama, ne građana, već sitnih političara koji svoju kartu za naredni mandat vide samo u putevima i putićima. Nekoliko mjeseci priije izbora doživaljaj je provozati se lokalnim – nekategoriziranim putevima koji su nastajali metar po metar, glas po glas i u većini slučajeva su predmet zimskog i ljetnog održavanja, opet po zaslugama.

 

Oni vjerni svojim političkim odabranicima uvijek imaju hrpicu pijeska koju treba samo razgrnuti. Oni koji još uvijek imaju svoj stav, tu i tamo dobiju po koju prikolicu lošijeg nabačaja ali i nadu da može bolje.

Načelnici općina vole biti  prva „faca“ u gradu pa i po cijenu da te iste puteve i putiće grade bez građevinskih dozvola, bez potrebne izvedbene dokumentacije, bez nadzora, ako izuzmemo dogovoreni nadzor i bez obračuna.

Nije poznato tko je tvorac „patenta“ zvanog GRAĐEVINSKI ODBOR koji se javlja u svojstvu Investitora, a čine ga građani i Općina ili građani i rezerva Premijera ili građani i javno poduzeće čiji je osnivač Općina ili Kanton ali je poznato da je taj model kod većine prihvaćen.

Nerijetko ovaj model postane nedovršena priča u kojoj je netko nekome ostao nešto dužan, u kojem pojedini po nekoliko puta pripremaju podlogu za asfalt i čekaju izbore. Uz malo sreće ili obećanja da će dati glas moguće je dobiti asfalt! O debljini sloja nitko ne pregovara jer moglo bi se dogoditi da sve padne u vodu, pa je bolje ćuti i nezamjeri se.

U narodu se kaže „koliko para toliko muzike“, pa tako i naši putevi i putići. Bez dokumentacije, bez nagiba, bez odvodnje, bez signalizacije, bez minimalne širine, bez plana održavanja, bez garancije kvalitete s vremenom postaju predmet brige mještana koji u većini slučajeva još otplaćuju kredit.

A matematika je jednostavna:

 

–          Duljina puta 1000 m,

–          Ponuda prema snimku stanja 100.000 KM

–          Financiranje : 50% građani – 50% općina ili kanton (u najboljem slučaju)

–          Plaćanje: 100% predujam od građana, a općina ili kanton : po dogovoru

Bitno je naglasiti da proces pribavljanja ponuda (bez projekta) kao i odabir izvođača radova vrši općina ili kanton. Najčešće su to javna poduzeća koja prolaze na Tenderima da bi isti posao ustupili podizvođačima. U tom prelazu od javnog poduzeća do općine 50% koje treba platiti iz Budžeta smanji se u odnosu na onaj dio koliko su podizvođači bili povoljniji. Kad još uzmemo u obzir lošu kvalitetu asfalta i činjenicu da građani pune Budžet općine,  proizlazi da su građani  sami sebi izgradili puteve i putiće i više nikom nije jasno zašto su morali glasati za te i takve političare kad su se svakako, bacili u trošak – po tko zna koji put!

Kada je u pitanju USK-a nije nevažno podsjetiti kako gotovo 2 godine nemamo građevinskog inspektora i kako ta slučajnost ide u prilog onima koji nemaju bitniji zadatak od onog da ponovo uzmu mandat i čekaju trenutak presjecanja vrpce.

A, do tad neka kampanja počne.

                                                                                                          IZASLANIK

 Elvira Abdić Jelenović

Velika Kladuša, 09.09.2014.godine