REAGIRANJE-RASIM KANTAREVIĆ: NOVINARI “DNEVNOG AVAZA” POZIVAJU NA SUKOBE U KRAJINI

Dnevni avaz, inače ispolitizirani, nemoralni i do kraja neistinit printani medij (u vlasništvu Fahrudina Radončića, predsjednika SBB-a), u svom izdanju od 08. oktobra 2016. godine objavio je tekst novinara M. Dedića pod naslovom „FIKRET ABDIĆ BABO – Predstava tek počinje“.
U navedenom članku frustriranog novinara, nevjerovatna je količina mržnje usmjerene protiv Velike Kladuše i njenih građana, članova Laburističke stranke Bosne i Hercegovine, izabranim predstavnicima iz Velike Kladuše na višim nivoima vlasti (Skupštini USK) ili da ne nabrajamo dalje, jednostavno prema svemu što asocira na Veliku Kladušu.
U sramotnom članku stavlja osvrt na Lokalne izbore 2016 godine i to, gdje drugo nego u Velikoj Kladuši, o pobjedi Fikreta Abdića za poziciju Načelnika ove Općine, a u opisu Kladuščana, „njih oko osam hiljada“, naziva MAZOHISTIMA (psihički poremećenima), notornim (općepoznatim, ozloglašenim) slugama , polupismenima i svitom „ludaka“.

Naučili su građani Velike Kladuše, da ovakvi i slični tekstovi dolaze iz „sarajevskih“ političkih krugova u kojima su omalovažavani, diskriminirani, zanemareni, nepoštivani i obespravljeni, jer od nastanka države Bosne i Hercegovine ovakav je njen odnos naspram Velike Kladuše. Ali ipak, ono što se dešava u posljednjih nekoliko mjeseci, u objavama ovog lista, jednostavno prelazi svaku normalnu, etičku i ljudsku granicu ponašanja i novinarstva. U „Avazu“ se u proteklih 6 mjeseci daju tekstovi koji otvoreno u Velikoj Kladuši pozivaju na mržnju, međusobne sukobe, gušenje demokratske volje građana, kršenje osnovnih ljudskih prava, a da od strane institucija Bosne i Hercegovine nema nikakve reakcije.

Metodologijom izmišljenih tekstova i vlastitih konstrukcija, dirigirani i nemoralni novinari koji pišu ovakve sadržaje, brinu se da nikada ne dođe do normalizacije odnosa između Velike Kladuše i drugih gradova u Bosni i Hercegovini.

Istina je, Fikret Abdić se vratio u Veliku Kladušu, voljom građana izabran za načelnika ove Općine i koliko god se ovi instalirani pisci, na koje nitko i ne obraća pažnju dok ne napišu Babino ime, trudili da iskažu Babino „megalomanstvo i aroganciju, diktaturu nad radnicima i širenju porodične imperije …“ izgleda nikada neće shvatiti da ovdje postoji razlika između onog stvarno učinjenog i onog što bi ste vi željeli da je bilo, da ovi ljudi vrlo dobro znaju i pamte tko im je i kad činio zlo, tko je zaustavio ekonomski razvoj ovog kraja, tko ih je oružano napao, tko ih je tokom rata opljačkao, iz vlastitih kuća protjerao, nakon rata, opet pljačkao i diskriminirao i za čiji interes je to učinjeno i šta god vi o tome pisali ISTINA SE ZNA.

Većina građana Velike Kladuše nema problem sa Fikretom Abdićem, Laburističkom strankom niti bilo kojom drugom ličnošću ili političkom organizacijom, ali imaju politički moćnici u Sarajevu, koji se boje otvaranja istine u Bosanskoj Krajini tijekom devedesetih godina, pa u cilju vlastite zaštite, angažiraju novinare, ovakve i slične medije koji svojim pisanjem šire mržnju među građanima Unsko sanskog kantona pozivajući na linč, otvorene sukobe, te stvaraju metež iza kojeg se kriju.
Koliko su tekstovi Vaših novina isprazni, ispolitizirani, prozirni i beznačajni pokazuje i činjenica da su Vam čitavo desetljeće isti “sagovornici”, njih trojica koji uvijek s mržnjom govore protiv Velike Kladuše.
Javno mnijenje ovog nepokolebljivog gradića čini većinsko stanovništvo, a ne 3 ili 5 markiranih “sagovornika”.
Bosna i Hercegovina kao država je isključila svaki interes za Veliku Kladušu i njene građane, u smislu razvoja, poboljšanja standarda života ljudi, obrazovanja, prava na korištenje zasluženih penzija, obespravljivanja borački populacija (Iako postoje Presuda Ustavnog suda F BiH, ali naravno u Velikoj Kladuši se čak ni te presude ne provode).

Ali zato ovakvim odnosom politički vrh države Bosne i Hercegovine “stimulira” iseljevanje stanovništva iz Velike Kladuše, dok mi ne želimo ići iz svog grada, uništava ekonomsku infrastrukturu Velike Kladušea mi tu želimo raditi, pljačka imovinu radnika Agrokomerca, Saniteksa, Grupexa, Kladušnice i drugih preduzeća, dok mi je želimo zaštiti, stvara mržnju i podjeljenosti u Krajini, a mi želimo mir i suživot, želi na silu ugušiti “krajiški inat”, a mi ne damo!

                                                                                            Delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH

                                                                                            Poslanik u Skupštini USK-a