RAD JE PRAVO, A NE PRIVILEGIJA!

Na 12. redovnoj sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona, održanoj 23. jula 2020. godine, koristeći zastupničko pravo definirano Poslovnikom o radu Skupštine, Edina Abdić Pleho uputila je slijedeće zastupničko pitanje Kantonalnom Sudu i Kantonalonom Tužilaštvu:

„ Zbog čega i na temelju kojih zakonskih propisa je onemogućeno potpisivanje službenih akata Načelniku Općine Velika Kladuša Fikretu Abdiću za vrijeme istražnog pritvora?“

Općinski načelnik Fikret Abdić predmetom je istrage Kantonalnog Tužilaštva, te se od 18. juna 2020. godine, tačnije,  od 12.15 minuta nalazi u istražnom pritvoru u Kazneno-popravnom zavodu Luke Bihać.

Od tog datuma i vremena,  aktivnosti Općinskog organa uprave Velika Kladuša su stavljene na čekanje, te se redovni poslovi ne mogu obavljati, niti se mogu realizirati plaće uposlenih, isplate jednokratnih socijalnih pomoći, stipendije,  kao i projekti u toku zbog onemogućavanja Načelnika da izvrši potpis službenih akata i naloga, jer je isti jedini nadležan da to učini, a od strane sutkinje za prethodni postupak Kantonalnog suda.

Budući da Načelniku nije zabranjen rad, te da sutkinja ne odgovara na uredno dostavljane Upite i Zahtjeve za potpisivanje predmetnih akta, zastupničko pravo za postavljanje pitanja iskorišteno je u svrhu upoznavanja bosansko-hercegovačke javnosti, ali i svih građana koji zbog ovog razloga ne mogu ostvariti svoja prava.

Edina Abdić Pleho

Zastupnica Laburističke stranke BiH u Skupštini Unsko-sanskog kantona