Prvi predsjednik BiH – LAŽ

Nisu ljudi kratkog pamćenja već su oni što kreiraju povijest/istoriju Bosne i Hercegovine učinili sve kako bi protokom vremena njihove laži dobile status „povijesnih/istorijskih činjenica“.

Član Predsjedništva BiH, Denis Bećirević je tokom proteklih izbora 2022.godine izjavio „ nemojte da mijenjamo istorijske činjenice“.

Težina te izjave leži u skrivanju odgovornosti SDP-a, stranke kojoj pripada, počev od prelaska BiH iz jednopartijskog sistema u višepartijski, pa do niza ustupaka SDA-u s kojom su s vremena na vrijeme ali u ključnim trenutcima za BiH činili vlast.

Članovi nekadašnjeg Saveza komunista su postali članovi SDA, SDS, HDZ, SDP i još brojnih drugi koje su se našle na listi za prve višestranačke izbore u BiH.

Činjenica da su „ostaci“ rukovodnih struktura Saveza komunista formirali SDP kao jednu od brojnih stranaka na tlu BiH, nije im dalo za pravo svojatanje svega  što je jednako pripadalo svim članovima Saveza komunista s posebnim naglaskom na  imovinu društveno-političkih organizacija.

Nakon 33 godine uzurpacije i posjeda svega što im pravno ne pripada najteže je objasniti zašto su ostale stranke to prihvatile ili zašto dioba naše zajedničke imovine, uključivo poduzeća i minuli rad radničke klase nije naišao na osudu javnosti ili onog dijela javnosti koji je sve to znao, vidio, razumijevao?!

Na isti način i po istom ključu „prisvojena“ je DRUŠTVENA imovina i jedino logično objašnjenje jeste da je postojao uzajamni dogovor o raspodjeli javnog dobra što se ogledalo izostankom javne i političke podrške obespravljenim ljudima, nepostojanja politika zaštite stečenih i prirodnih dobara i prenaglašene neodgovornosti  prema društvu u cjelini.

Jedna od povijesnih činjenica jeste izostanak javnog ispravljanja laži o Aliji Izetbegoviću kao prvom predsjedniku BiH. Po Ustavu BiH on je bio samo DRUGI među jednakima, odnosno drugi po broju glasova za člana Predsjedništva BiH kao kolektivnog tijela države. Prvi među jednakima je bio Fikret Abdić kojeg su 1993.godine, protuustavno i protuzakonito smijenili s mjesta člana Predsjedništva na sjednici Skupštine BiH.

Prevedeno na današnje vrijeme, to bi bilo isto kad bi Parlamentarna skupština BiH smijenila Denisa Bećirevića s mjesta člana Predsjedništva BiH i na njegovo mjesto doveli jednog od kandidata koji nije prošao ni izborni prag.

Svi su znali da rade protuzakonito, šutali radi pozicija koje su u Predsjedništvu BiH zauzeli nekadašnji funkcioneri Saveza komunista, kasnije kadrovi SDP-a, poput Nijaza Durakovića, Mirka Pejanovića, Ive Komšića i drugih popunjavajući nacionalnu kvotu, odnosno mijenjajući one koje je birao „narod“ u one koje je odredio Alija.

S toga, priča o građanskoj BiH je samo priča. Ono što su skupa, bez obzira kojim strankama danas pripadaju,  kroz zvanično dostupne informacije servirali široj javnosti jeste Dejtonska BiH podijeljena u dva entiteta od kojih svaki ima onoliko ovlasti koliko su si uzajamno dopustili.

Možemo zaključiti da je od čina proglašenja nezavisnosti BiH ostao samo datum, sve ostalo je brižljivo sklonjeno u zaborav.

 

Dana, 11.11.2023.