Proteklih dana nas je uveseljavao premijer USK-a Mustafa Ružnić

Uživljen u ulogu  “malog heroja” u gostovanjima na nekoliko TV emisija pomiješao je svoje stavove sa stavovima drugih ističući svoj doprinos u rješavanju migrantske krize, ne navodeći da se bojažljivo oglasio tek  krajem 2018.godine i to direktnim učešćem u akciji otvaranja ilegalnog kampa Miral u Velikoj Kladuši.

Bez imalo srama, 2 godine nakon uspostave ilegalnog kampa, pridružio se prosvjednicima dajući im podršku u zahtjevu za izmještanje migranata iz kampa kojeg je formirao.

Bio je to bezuspješan pokušaj pokretanja mase u svrhu izbornih aktivnosti u kojem su, nažalost, pojedinci pokupili kazne, zahladili odnose, stvorili neprijatelje.

Vrijeme je pokazalo da je samo Laburistička stranka od samog početka pojave migranata na prostor USK-a markirala problem, ukazala na ono što nas očekuje, pozvala sve institucije na djelovanje i što je najbitnije, sačuvala Veliku Kladušu od onog što su joj  servirali s viših nivoa vlasti.

Bezbroj dopisa, urgencija, inicijativa, zamolbi i zahtjeva za hitnom intervencijom nisu urodili plodom osim što su pomogli političarima poput Mustafe Ružnića da , napokon, povežu događaje, radnje, nadležnosti i obveze u ovom, zasigurno, kompleksnom problemu.

Migrantska kriza je samo jedan od testova na kojima je pala Bosna i Hercegovina, samo jedan od izazova kojem vladajući ne znaju i ne žele odgovoriti i samo jedan od povoda za jeftinu promidžbu lokalnih političara.

Voditelj izaslanstva EU u BiH, Johann Sattler,  jasno je stavio do znanja da je upravljanje migrantskom krizom uvjet za stjecanje kandidatskog statusa za EU!

Inače, što bi drugo natjeralo članove Predsjedništva BiH i Vijeće ministara da, napokon, počnu djelovati?! Parlamentarce u Skupštini BiH čak ni to.

Nakon 3 godine smo saznali da je sve što smo proživjeli vezano uz migrantsku krizu usaglašeno s Vijećem ministara i da je 91 milion EUR-a, koliko je EU dodjelila BiH za upravljanje migracijama, utrošeno po dostavljenim prioritetima o čemu ih IOM redovno izvještava.

Žalosno zaključujemo, da od  91 milion EUR-a Velika Kladuša nije primila ni 1 EUR !!!

Ne samo što nije primila niti 1 EUR već je izostala i informacija o tom koliko  nebriga državnih institucija opterećuje budžet Općine i JP Komunalije.

Sad je mnogima jasno zašto su SDA, A-SDA, SDP i njihovi pobočni politički partneri u vlasti bili protiv institucionalnog rješavanja ovog pitanja.

Kao što kaže šef IOM-a, svi su oni imali korist od migranata, pa i Vlada Mustafe Ružnića s kojim je imao izvrsnu suradnju.

Očigledno da je cijela stvar eskalirala zbog novca jer zbog čega bi jedan Premijer vodio polemiku oko razlike u iznosu ponude i konačne fakture za donirane automobile  ili javno prijetio kako će Tužiteljstvo USK-a DOKAZATI da Lipu nisu zapalili migranti.

Sve u svemu, čudno ponašanje vlasti USK-a, još čudniji preokret u radu Vijeća ministara kao da je nova tranša na vidiku ili je pak prvi u Bošnjaka, napokon, shvatio da su ih svi pročitali.

Zbilja, 91 milion EUR-a čini čuda!

Jedno od tih čuda je i  hvalospjev M. Ružnića  o uspješnoj  koheziji migranata s lokalnim stanovništvom i otvaranjem škola  bez prethodne suglasnosti lokalne zajednice.

Sjetimo se da je Projekt kohezije okupio novinare, TV i radijske kuće oko novca kojeg nikad dosta, pa je bilo za očekivati da će patnju i probleme lokalnog stanovništva gledati kroz ružičaste naočale i priče o ljepoti zajedničkog življenja dvije totalno suprotne civilizacije.

Pokušaj da se novac namjenjen upravljanju migracijama pretvori u donaciju za sanaciju budžeta USK-a ili da posluži kao izgovor za nedostatak razvojnih programa ili prikrivanje katastrofalnog stanja u privredi, pretvorio se u fijasko.

Možda će to postati jasno i umišljenom “malom heroju” od kojeg se očekuje da, nakon što se zavjesa spusti, pokorno odšeta u pravcu grada na Uni.

Predsjednica Laburista BiH

Elvira Abdić Jelenović, mag.aedif.

 

Dana, 11.01.2021.godine