Prostorno planiranje po modelu SDA !

U nedavnoj posjeti Bihaću, delegacija SDA u sastavu državnog poslanika, ujedno federalnog ministra poljoprivrede i v.d direktora javnog poduzeća Autoceste Federacije BiH, najavila je gradnju „ brze ceste Bihać-Cazin-Velika Kladuša“. Unsko-sanska politička elita i sva ona plejada “mislilaca” koja nas mjesecima zabavlja s pričama o stanju na općini Velika Kladuša, naročito o stanju u Općinskoj službi za prostorno uređenje i građenje, nisu se po tom pitanju ni oglasili.

Izostanak reakcije ili bar njihovih poštapalica, poput onih „od tog nema ništa“ i slično, samo je potvrda tvrdnji o njihovom slijepom izvršavanju naredbi i očitoj šutnji na sve što dolazi s „vrha“. Tako nam se smišljeno, normalno i ležerno servirala vijest o pripremi izgradnje brze ceste Bihać-Cazin-Velika Kladuša za koju nitko, pa ni oni, ne znaju kuda prolazi. To što nitko ne zna kuda prolazi ili još manje koje predradnje treba proći da bi o tom i razgovarali sastavni je dio naše sumorne stvarnosti i posljedica političkog kadroviranja po sistemu podobnosti, nezainteresiranosti i površnosti.

Famozna izjava je rezultat prostornog planiranja po modelu SDA koji podrazumjeva da u svako doba, za svaku priliku i prigodu možeš „prosuti“ istu priču jer u suštini takve priče ne koštaju ništa. Zahvaljujući tom modelu ni danas nemamo Državnu strategiju prostornog uređenja, nemamo Državni zavod za prostorno planiranje, nemamo prostornih planova, nemamo jedinstven sistem praćenja stanja u prostoru, nemamo koordinacije niti u jednoj aktivnosti. Sve što danas nemamo, u onom sistemu, u onom društvenom uređenju smo imali!

Najglasniji kritičari tog sistema su, upravo, kadrovi SDA, iako su najistaknutiji među njima diplomirani inženjeri arhitekture i građevinarstva, elektrotehnike, strojarstva ili pravnici iznikli iz nekadašnjih velikih, danas opustošenih, građevinskih poduzeća, instituta i zavoda. Sistemsko srozavanje znanja, struke, znanosti s ciljem stvaranja publike koja neće reagirati na „gluposti“ izgovarane u javnom prostoru sastavni je dio projekta razgradnje Bosne i Hercegovine.

Usputni pohod na intelekt građana USK-a u naravi je čin odmjeravanja snaga između SDA i A -SDA.
Pored brojnih sličnosti i veza, prostorno planiranje po modelu SDA im je najjača poveznica.

Predsjednica Laburista BiH
Elvira Abdić Jelenović, mag.ing.aedif.

Dana, 15.09.2021.