„Projekt otimanja Velike Kladuše iz kandži prošlosti! “

Naziv je to za agoniju koju proživljavamo, kojoj se otimamo i kojoj prkosimo od Velike Kladuše, Europe do Amerike i natrag.

Nastao je kao zajednički cilj svih političkih partija s „bošnjačkim predznakom“, a u suštini radi se o dovršetku našeg biološkog istrebljenja.

U ostvarenju cilja nisu štedjeli sredstva. StavilI su na raspolaganje infrastrukturu svih nivoa vlasti u BiH, uključivo Tužiteljstvo i Sud. Do sada su sve naše tragedije plaćene novcima Kladuščana, našim vrijednostima, našim naslijeđem. Nikada nam ništa nisu donijeli osim mržnje nastale kao posljedica ljubomore prema svemu što smo imali, prema onom kako smo živjeli, prema onom u što smo vjerovali.

Iznad svega su nam zamjerali toleranciju prema drugom i drugačijem,  našu nepredvidivost i nevjerojatnu spretnost da od ničega napravimo nešto!

Prilično zbunjujuće za one koji nas ne poznaju i kojima je jedini cilj pokoriti nas i podrediti vještački stvorenim mitovima o ljudima i događajima koji većinu naših sugrađana uopće nezanimaju.

Zaključili smo da nam ne mogu oprostiti što smo, nakon svih njihovih laži i sudskih scenarija, atentata, kazni i zatvora, izabrali Fikreta Abdića za Načelnika općine Velika Kladuša!

Nisu to mogli prikriti ni onog dana kad je Fikret Abdić preuzimao mandat Općinskog načelnika uz medijsku pozornosti nezapamćenu u poslijeratnoj BiH. Nakon toga, krenulo je unutarnje preslagivanje zadataka i izvršitelja u kreiranju „negativnog stava“ naspram Velike Kladuše i njenih građana.

Za glavnu UTVRDU rušilačkih snaga odredili su Organ uprave Velika Kladuša preko kojeg su, angažirajući svoje „doušnike“ zaposlenike,  dolazile sve informacije i kreirane dezinformacije kojima su naši razvojni projekti sustavno pretvarani u sredstvo protiv Općinskog načelnika.

Bosansko-hercegovački mediji služili su i služe tim destruktivnim snagama krijući razvojni bum iz Velike Kladuše i njegujući servirane laži o ljudima, događajima, procesima.

Umjesto zadovoljstva zbog naših uspjeha i liderske pozicije u prvom velikom projektu prekogranične suradnje „Plantažnog uzgoja kestena“, ONI uključuju Tužiteljstvo, vode istragu, hapse ljude, iživljavaju se, ponižavaju, bahate i čine sve ono što civiliziran svijet osuđuje.

Slika vedrih i zadovoljnih ljudi nije se uklapala u njihov plan stvaranja „mračne“ priče obojene prošlošću pod plaštom laži na kojima počivaju njihove stranačke ideologije.

S nevjericom su Kladuščani gledali pozitivnu transformaciju naše lokalne zajednice nadajući se da su ona tužna, beznadežna vremena, napokon, iza nas.

Kroz nepune tri i pol godine nevjerojatnih promjena, društvenih i poslovnih zaokreta, pozitivnih ljudskih priča, prekrasnih druženja naših sugrađana pod okriljem divnih uspomena utkanih u biće „pravih“ Kladuščana, vratio se život u našu čaršiju.

Užasno ih je zasmetao taj oporavak, taj neminovni povratak na staro, to neodoljivo podsjećanje na godine razvoja, na prva zapošljavanja, na prve fabrike, prve proizvode.

Boli ih takva Velika Kladuša!

Boli ih naša Velika Kladuša!

Ne trpeći naše zadovoljstvo, sreću i entuzijazam, pribjegli su isprobanom mehanizmu javnog blaćenja, etiketiranja, podmićivanja, ulagivanja, omalovažavajući znanje, sposobnost i rezultate koje smo postigli.

Opirali su se  svakom projektu, svakoj ideji, svakom učinjenom koraku, svakom isplaćenom iznosu za udruge, udruženja, socijalne kategorije, svakoj manifestaciji, svečanosti…

Protivili su se svemu i uporedo mobilizirali „stare dužnike“,  one, svima poznate likove koji su im davno obećali kako se Fikret Abdić nikad neće vratiti u politički život BiH i u Veliku Kladušu.

Mobilizirali su i one najlabilnije, opterećene osobnim kompleksima, traumama i trajnim ožiljcima na njihovom unutarnjem biću, karakteru i ličnosti.

Bez tih „hinjskih“ prodanih duša nije se moglo krenuti u „projekt otimanja Kladuše od Kladuščana“ , u projekt trajnog uništenja Kladuškog bića.

Zasljepljeni trenutnim osjećajem „lažne“ moći  i bitnosti, učešćem na njihovim izbornim listama, uveli su ih u svaku Kladušku kuću, u svaku familiju, utirući im trajno put mržnje i  bolesne težnje za naše biološko uništenje, za naše istrebljenje, za nestanak Kladuše i Kladuščana, za nestanak duha pravog Krajškog, Kladuškog  čovjeka – gordog, ponositog, odvažnog, hrabrog i nikad pokorenog.

Danas im prkosimo od Velike Kladuše, Europe do Amerike i natrag kao posljednji na braniku naše nam domovine.

 

 

Predsjednica Laburista BiH

Elvira Abdić Jelenović, mag.aedif.

 

Dana, 19.10.2020.