Proizvodnja krize u Velikoj Kladuši kao odraz nemoći

Proizvodnja krize u Velikoj Kladuši s ciljem odvraćanja pažnje javnosti s katastrofe u koju su nas doveli  je samo odraz nemoći stranaka koje ni nakon 3 mjesca od završetka izbora u BiH ne znaju gdje idu.

Da je nedostatak smjera, programa i ciljeva neodvojiv dio njihovog bivstvovanja pokazuje  analiza bilo kojeg od prošlih događaja u kojima su svesrdno i zdušno učestvovali.

Ovim tekstom se vratimo u kampanju za lokalne izbore 2020.godine!

Upravo u ovo vrijeme te 2020.godine svijet je bio zabrinut pojavom i širenjem koronavirusa, dok su velikokladuški vijećnici, uz nezaobilazan diktat svojih centrala, bili okupirani pozicijom Općinskog načelnika.

Aktivno se radilo na izradi scenarija političke diskvalifikacije Fikreta Abdića i predsjednice Laburističke stranke BiH, šefice Kluba vijećnika Laburista u OV Velika Kladuša, Elvire Abdić Jelenović.

Sve je počelo „anonimnom krivičnom  prijavom“ podnesenom od strane njihovog zajedničkog kandidata za načelnika općine, u to vrijeme državnog službenika, danas profesionalnog svjedoka, nekadašnjeg člana DNZ-a, pa SDP-a, trenutno NS-a i tko zna čega još.

Sinkoronizirane aktivnosti ujedinjenih stranaka SDA, A-SDA ( po novijem NES), SDP, KSPP, DNZ, pokret Pokrenimo Kladušu, Njihova stranka, rezultirale su BLOKADOM rada općinskog Organa uprave, Kabineta Općinskog načelnika i nesagledivom štetom javnim poduzećima i Ustanovama na općini Velika Kladuša.

Zaigrani vlastitim ambicijama, potaknuti podrškom tadašnjih i sadašnjih vlastodržaca, plaćeni i podmićeni obećanjima o nevjerojatnim usponima, političkim pozicijama i izmišljenim radnim mjestima, tadašnja 3 člana Kluba Laburista u OV Velika Kladuša od njih 13 je palo na koljena i nešto niže, ližući s poda ono što su im bacali u ime onih koji su decenijama samo krali, uništavali i razarali ovaj kraj.

Samo 3 člana kojima se danas nitko ni imena ne sjeća!

Koraci koje smo poduzimali u proteklom mandatu ili do 2020.godine odredili su PRAVAC kretanja Velike Kladuše. Dovoljno je konstatirati da smo kontinuirano povećavali PRIHODE Općine po svim osnovama i da smo ozbiljno pristupili pripremi za Reviziju privatizacije velikokladuških poduzeća.

Upravo je zahtjev za Reviziju privatizacije bio okidač za ujedinjenje svih političkih stranaka protiv Laburista. Strah od otkrivinja istine o pljački, kriminalu, pogodovanju, nezakonitom zapošljavanju i naposljetku otuđivanju imovine dioničara natjerao  ih je na zlouporabu institucija sistema-policije, suda, tužiteljstva, vlade i ministarstava na USK-a i F BiH.

Upad u Organ uprave, kabinet Općinskog načelnika, hapšenje državnih službenika, namještenika, pa i samog Načelnika je svojevrsna demonstracija sile i prijetnja svima koji se usude suprotstaviti korumpiranoj hobotnici i otvoreno, argumentirano tražiti ona prava koja nam kao lokalnoj zajednici pripadaju.

Danas ne čine ništa drugo niti drugačije. Dok se jednima izmiču udobne 30-godišnje fotelje, drugi nastoje zadržati sve priviliegije produljujući beskonačne laži i floskule o navodnoj težnji za promjenama i s velikom nadom da će doći do kolektivnog zaborava o njihovom direktnom i indirektnom učešću u uništavanje supstance drage nam naše domovine.

U prijevodu, laži cvjetaju, ljudi se iz dana u dan provaljuju, pojedinci se trude postati politički faktori prodajući sopstveno naslijeđe za trun „sarajevske“ pažnje …….

Sve smo to već vidjeli, doživjeli, na svojoj koži osjetili kroz kampanju 2020. godine kad su Veliku Kladušu pohodili stranački lideri poput Bakira Izetbegovića, Nermina Nikšića, Željka Komšića u pratnji lokalnih i kantonalnih „potrčkala“.  Nikad nam ništa dobroga nisu donijeli ali su uvijek, u svakom vremenu, u svakoj situaciji i prigodi nemir i destabilizaciju unosili.

Čine to i danas brutalno, jadno, hinjski, primitivno baš onako kako djeluju izvana i iznutra na društvenoj, javnoj i političkoj sceni Bosne i Hercegovine.

 

 

Predsjednica Laburista BiH

Elvira Abdić Jelenović, mag.ing.aedif.

Dana, 07.02.2023.