Povratak iz izbjeglištva po mjeri SDA

Dok su Vlade R Hrvatske, Turske i BiH pod pokroviteljstvom Međunarodne zajednice radile na povratku protjeranog stanovništva Zapadne Bosne na njihova ognjišta u Općinskom vijeću Velike Kladuše su vijećnici SDA i njihov Načelnik vijećali i promišljali kako da taj povratak onemoguće.

Stenogrami sa sjednica Općinskog vijeća svjedoče o načinu na koji su vijećnici SDA, njihovi stranački rukovodioci, predstavnici ogranka SDA, kadrovi, predstavnici Islamske zajednice prilazili ovom pitanju i koliko su u svojim diskusijama projicirali događaje koji će se, upravo po tom scenariju i odvijati.

Najzanimljivije s jedne od sjednica je sugestija njihovog kadra Emina Huskića, autora knjige, financirane novcem poreznih obveznika, pod nazivom „ Svi zločini Fikreta Abdića“, koji kaže: „ ne smijemo se direktno opirati njihovom povratku, trebamo na tome raditi ali u javnosti uvijek isticati da smo za pomirenje jer ćemo tako zadobiti povjerenje međunarodnih organizacija“.

Mnogi će uvidjeti sličnost s izjavama koje i danas možemo čuti od istaknutih kadrova ove stranke i onih koji su im nekad pripadali, a osnovali su novu stranku. Pretjerano isticanje „međumuslimanskog pomirenja“ uvijek je predstavljalo paravan za skrivanje uzroka sukoba, za skrivanje i u konačnici amnestiranje pljačkaša na ovim prostorima.

Ali tad, u prostorijama općinske vijećnice, u iznošenju vlastitih strahova od povratka ljudi svojim kućama, postavljene su teze u kreiranju montiranih sudskih progona za ratni zločin Fikretu Abdiću i drugim istaknutim kadrovima novoregistrirane stranke – DNZ.

Spremnost da se maksimalno stave na raspolaganje u podizanju optužnih prijedloga protiv „ autonomaša“ i istovremeno zataškavanje nezapamćene krađe, opustošenja i pljačkanja imovine Agrokomerca odredili su put i sredstva kojim će ići u ostvarenju svojih ciljeva.

Isto tako, u općinskoj vijećnici su markirani svjedoci koji će se kasnije provlačiti kroz razne sudske postupke, mijenjajući iskaze od slučaja do slučaja, nagrađivani imovinom Agrokomerca i stanovima koji su pripadali protjeranom stanovništvu.

O akterima tih zbivanja najbolje govori uvid u zemljišne knjige općine Velika Kladuša!