…POLITIČKI “REBALANS” NA FEDERALNOM NIVOU!

U Federaciji BiH „glavna vijest“ je dogovorena koalicija stranaka SDA i SBB-a odnosno „historijsko“ pomirenje Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića do jučer najvećih međusobnih političkih protivnika a danas udruženih ahbaba to jest „ lidera“ pozicije i opozicije, a prema kreiranju javnog mnijenja pojedinih medijskih glasila a posebno „Dnevnog Avaza“ , očito je njihovo neslaganje jedino što je brinulo građane Bosne i Hercegovine.

Zbunjeni građani još uvijek nisu uspjeli reagirati na ovakav komparativni savez dvaju političara/političkih opcija koje su napokon pronašle motiv u „rebalansu vlasti na Federalnom nivou“ a što sve može i politička vlast umije, uvjerili su se građani, ne treba posebno naglašavati, jer u godinama iza nas svjedoci smo da „pozicije u vlasti“, tek tako uspijevaju, da pobjede nepobjedivo, da mire ne pomirljivo, grade neutemeljeno, da mržnju pretvaraju u ljubav a najsvježiji takav primjer su „slatki“ zagrljaji Bakira i Fahre, do jučer zakletih političkih konkurenata.

Lako prepoznata Fahrina strategija, njegovog tihog ulaska u vlast kao samozvanog lidera opozicije, podijeljena je u tri faze od kojih svaka treba da donese posebnu politički vidljivu korist.

U prvoj fazi Radončić se trudi da građanima, radi amortizacije biračkog tijela, kroz strogo kontrolirani medijski prostor (vlasnik je dnevno-političkog lista Avaz) sakrije svoju, jedinu bitnu, stvarnu namjeru a to je ulazak u vlast, te „poručuje“ građanima da SBB (čitajte Radončić) „mora“ preuzeti odgovornost za provođenje reformi u BiH i da će podržati manjinsku Vladu u oba doma F BiH bez ulaska u „novu parlamentarnu većinu“. U stvari u ovoj fazi se našla priprema javnog mnijenja građana na novi politički odnos dvaju političkih suparnika.

Druga faza – Ispipavanje pulsa reakcije građana, kojima je, kako se naizgled čini, postalo sasvim svejedno tko će biti na vlasti a tko ne, pa ipak u gorko čitljivim člancima „podrške ujedinjenju bošnjačkih blokova “ građanima je tek sad postalo sasvim jasno da između ove dvojice nema nikakve razlike a samim tim niti pozitivnih promjena odnosno reformi.

Unazad, manje ili više, otprilike mjesec dana, „laka konjica“ novih „partnera“ u vidu dnevnog lista „Avaz , započela je sa pripremom javnosti o „prijeko potrebnom i konačnom ujedinjenju bošnjačkog puka“ , o reformskim programima, zakonima , i drugim „pozitivnim“ promjenama koje će sad zadesiti BiH zahvaljujući ovom savezu. Duboko svjestan da SDA nema s kim popuniti manjak u parlamentarnoj većini, Fahro je tražeći vrijeme adaptacije javnog mnijenja građana, strpljivo „zbrajao“ razloge za „prelazak“ iz opozicije u poziciju.

U trećoj završnoj fazi dolazi se do konačnog nacrta „rebalansa“ pozicija u Vladi F BiH i njenim institucijama. U samo dva mjeseca, ubrzanim ritmom došlo se do stvarnih ciljeva „podrške reformama“ , odnosno razloga da se ipak uđe u parlamentarnu većinu. Za svoju vjernost novom političkom savezu, SBB će dobiti pozicije koje je imala Demokratska Fronta i to: u Vladi Federacije BiH zamjenika premijera, ministra trgovine, ministra energije, rudarstva i industrije, ministra rada socijalne politike i ministra životne sredine i turizma. Jedina obaveza novog političkog partnera je da uvijek budu „ZA“ i konstantno vrše prebacivanje krivnje na one, na čije su pozicije zasjeli.

Koliko će biti uspješna ova strategija ostaje da se vidi u narednom periodu a posebno na Lokalnim izborima 2016, ali ono što je zasada najvažnije da je politički front u našoj prijestolnici ujedinjen.

Nesporno je da su Bosni i Hercegovini potrebne reforme i da je to neizbježan proces, ima li nova parlamentarna većina dovoljan kapacitet da ih sprovede ostaje da se vidi.

Istovremeno u Krajini, su pored „autonomaša“ i sve druge političke snage shvatile da je odnos Sarajeva prema ovom dijelu Bosne i Hercegovine u najmanju ruku nekorektan i čudan. Velika državna delegacija koja je obišla sve krajiške općine obećala nam je „brda i doline“ u budućem odnosu prema Krajini i doista po njihovom odlasku ostala su nam i naša brda i naše doline te pusta obećanja da ne kažem kome radovanja. Zadnjih dana su nam putem rebalansa Budžeta F BiH poslali indirektnu poruku da će sve naše investicione projekte u Krajini podržati „malo sutra“ a do tada da se malo strpimo.

I dok u našem glavnom gradu Bosne i Hercegovine vlada idilično društveno-političko stanje nakon posljednjeg političkog rebalansa, možda bi i Mi Krajišnici trebali malo bolje posložiti stvari, urediti međusobne odnose , odrediti svoje prioritete , iskoristiti postojeće potencijale i tražiti ono što nam pripada za ono što dajemo. Možda bi i kod nas politički rebalans dao rezultat!

 

                                                   POSLANIK U DOMU NARODA PARLAMENTA FBiH

                                                   Rasim Kantarević