POLITIČKA ZLOUPOTREBA ĐAKA, RODITELJI PAŽNJA!

Političke stranke u dobro izrežiranom IGROKAZU, a naročito u predizbornim kampanjama, zloupotrebljavaju djecu u političkoj promociji lokalnih funkcionera.

Međutim, kao i mnoge druge stvari u našem okruženju i ovo je postalo društveno prihvatljivo, pa čak i normalno.  

Na području Unsko-sanskog kantona segment obrazovanja se prebacivao preko ruku SDP-a, SDA, pa sve do A-SDA, a u tom silnom loptanju osnovna zadaća ustanova koje se bave obrazovanjem najmlađih članova društva, je izgubila svoje osnovno značenje.

Žalosno je da institucije, zadužene za zaštitu prava djece, nisu ustale i  progovorile o javnoj i otvorenoj zloupotrebi djece, a naročito učenika, kao ni to da u Bosni i Hercegovini ne postoji zakon koji sankcioniše zloupotrebu djece u političke svrhe.  

Organiziranje tzv. protesnih šetnji u režiji školskih ustanova, obilježavanje tzv. značajnih ratnih ili svjetskih datuma u školskim prostorijama, prikriveno mašući stranačkim zastavicama ponekad komično, ali i zastrašujuće otkriva na šta su sve ljudi spremni da bi uknjižili neki politički poen i namakli po koji glas na izborima.  

A djeca, neiskusna u tim poljima, veličajući svoga omiljenog učitelja iz bosanskog jezika i matematike, omogućavaju mu knjiženje političkih poena i unapređuju njegov status u društvu.  

Često i roditelji, stranački zaneseni, ne vide da dječiji osmijeh, nevinost i iskrenost su postala njihova sredstva za postizanje cilja.  

Da li se zapitaju kakvu budućnost nude djeci! 

I tako, ispraćajući generaciju po generaciju , sloveći za omiljenog učitelja,  dobijemo stranačkog poslušnika koji se bavi promocijom programa politike stranke kojoj pripada, a najmanje zaštitom prava onih na osnovu kojih je uknjižen politički poen. 

Kada bi se u ovih 20 godina napravila analiza prosvjetnih radnika došli bi do zaključka da se radi o istim „omiljenim učiteljima“ koji su postali MAJSTORI SVOGA ZANATA.  

Zamislite jednu IZREŽIRANU podjelu besplatnih JEFTINIH SVESAKA I OLOVAKA koja je medijski popraćena i  mozaik u glavi će se složiti.  

Režija izgleda ovako:   „Prije podjele svesaka i olovaka pogledajte prostoriju i dogovorite se sa fotografom oko pozicije na kojoj ćete stajati prije dodjele…prilikom dodjele slobodno pozirajte sa djecom i pogledajte u kameru…napravite fotografiju sa cijelim odjeljenjem, učiteljom i direktorom…napravite nekoliko fotografija pojedinačno sa djecom…nigdje ne žurite…budite opušteni…izmamite osmijehe djeci…dajte djeci u prvim redovima kese da se vidi logo…“ 

Stoga, ne dozvolimo da „omiljeni učitelj iz bosanskog jezika i matematike“ na osnovu BESPLATNIH JEFTINIH SVESAKA I OLOVAKA koje ste VI PLATILI  knjiži političke poene koje nas sve skupa vode u DECENIJSKU PROPAST.  

Roditelji, pažnja!  

Velika Kladuša, 15.09.2017. godine 

                                                  Elma Đogić, zastupnica u Predstavničkom Domu Parlamenta FBiH