Politička (ne)kultura: Na dan posljednjeg ispraćaja preminulog Predsjedavajućeg OV inicira se opoziv Načelnika Abdića

U današnjem političkom svijetu više nije dovoljno samo poznavati pravila funkcionisanja organa vlasti, već je ključno slijediti pravila bontona i kulturnog ponašanja na političkoj sceni. To podrazumijeva međusobno uvažavanje i nadasve empatiju u životnim situacijama koje se politički ne mogu nadzirati.

Opozicione stranke koje djeluju u Općinskom vijeću danas su pokazale upravo nedostatak političke kulture, i to u vidu nedostatka suosjećanja, prije svega prema ožalošćenoj porodici preminulog Admila Mulalića, a samim tim i prema građanima koji su poštovali njegovo djelo. Naime, jutros je na pojedinim društvenim stranicama bh. portala osvanula vijest o održanom sastanku opozicionih stranaka koje su kao primarni cilj svog djelovanja istaknule opoziv Fikreta Abdića jer je stanje, kako kažu, „nepodnošljivo“.

Ono što je u biti nepodnošljivo i što prelazi svaku granicu političkog bontona jeste neprekidno isticanje pokušaja opoziva Načelnika Abdića. Politička scena važi za bojno polje na kojem mnogi pokušavaju ostvariti svoju pobjedu, ali prije svega, ljudski je ispoštovati određene trenutke. Upravo danas je trenutak koji iziskuje stavljanje pauze na sve one borbe koje se vode u političkim krugovima jer ipak je otišao jedan od nas.

Opozicija je ovim činom dokazala da su njihovi lični interesi iznad svega, i da priča o opozivu Načelnika prevazilazi sve ljudske i moralne osobine onih koji su zagovornici tog pravca Velike Kladuše.

Laburistička stranka poziva sve političke aktere naše lokalne zajednice da prilikom ostvarivanja zacrtanih ciljeva ne zaboravljaju biti empatični onda kada životne okolnosti to od nas zahtjevaju.
Jer ipak, postoji plemenitost u suosjećanju, ljepota u empatiji i elegancija u opraštanju.

PR Laburista BIH