Predsjedavajući Općinskog vijeća obratio se Briselu!

PREDMET: Migrantska kriza i stanje sigurnosti na području Općine Velika Kladuša

 

Poštovani,

Ovim putem Vam se obraćamo s ciljem i u nadi iznalaska potrebnih i hitnih rješenja po pitanju migrantske krize, a koja je naročito pogodila građane Općine Velika Kladuša, zbog čega je sigurnost naših građana svakim danom sve manja, a opasnost po život i imovinu učestalo sve veća.

Upravo zbog navedene alarmantne situacije i sve učestalijih provala, krađa, fizičkih napada pa čak i ubistava, Općinsko vijeće Općine Velika Kladuša je dana 19.06.2018. godine održalo tematsku sjednicu po hitnom postupku pod naslovom „Migrantska kriza i stanje sigurnosti na području Općine Velika Kladuša“ te na istoj donijelo Zaključak koji je odmah proslijeđen nadležnim institucijama Bosne i Hercegovine s ciljem rješavanja ovog gorućeg pitanja po građane naše Općine.

Navedenim zaključkom Općinsko vijeće Velika Kladuša je izrazilo zabrinutost zbog novonastale situacije i jednoglasno donijelo stav da je protiv smještaja migranata na lokaciji Općine Velika Kladuša i da se ovaj problem mora riješiti uz ravnomjernu raspodjelu migranata na ostale Općine u Bosni i Hercegovini i da se u rješavanje ovog pitanja obavezno uključe i predstavnici lokalne vlasti.

Također Općinsko vijeće Velika Kladuša je zaključkom od nadležnog Ministarstva sigurnosti BiH zatražilo detaljnu informaciju na temelju čega se je došlo do Odluke da je Velika Kladuša lokacija za smještaj migranata, kao i plan zbrinjavanja migranata sa detaljnim rokovima i obavezama učesnika u tom procesu, kao i obavezu pojačanja aktivnosti u cilju obezbjeđenja sigurnosti građana na Općini Velika Kladuša.

Ubrzo nakon održavanja tematske sjednice a na kojoj su bili prisutni mediji kako iz Bosne i Hercegovine tako i iz regiona, objavljena je informacija da je Europska Unija protiv izgradnje migrantskih centara u Velikoj Kladuši uz granicu sa Republikom Hrvatskom odnosno uz granicu sa Europskom Unijom i da iste neće financirati, jer bi se u protivnom izgradnjom migrantskog centra na području Općine Velika Kladuša olakšao i uvećao nelegalan prelazak migranata u Republiku Hrvatsku, tj. u EU.

Međutim, bez obzira na mišljenje Europske Unije i zaključke Općinskog vijeća Velika Kladuša, nadležne institucije Bosne i Hercegovine su i dalje stava da se migrantski centar izgradi na području Općine Velika Kladuša bez nuđenja adekvatnih rješenja, a već se postavljaju i šatorska naselja za smještaj migranata, čime i dalje pokazuju da ih ne zanima agonija u kojoj se naši građani već mjesecima nalaze.

S obzirom na navedeno, nadamo se da ćete razumjeti situaciju u kojoj se nalaze građani Velike Kladuše i da ćete poduzeti sve radnje i aktivnosti u rješavanju ove problematike, kao i lobiranju u vezi dislociranja migrantskog centra iz Općine Velika Kladuša.

                                                                                                                                                          PREDSJEDAVAJUĆI   

                                                                                                                                                           Općinskog vijeća                           

                                                                                                                                                           Fikret Bašić, prof.

 S poštovanjem!