Pokušaj državnog udara od strane Fikreta Abdića 2 Maja 1992

Pokušaj državnog udara od strane Fikreta Abdića 2 Maja 1992. tema je koja se često vezuje u njegovo ime. 

Za razliku od drugih izlaganja, kako bih dokazao da je i ovaj izjava samo i još jedna u nizu iskrivljenih činjenica, neću trebati 5 ili 6 stranica dokaza i zapisa sa sjednica Predsjedništva.

Dovoljno je pogledati slijed, već svima poznatih događaja (bez obzira na vaše mišljenje prema Fikretu Abdiću) i zaključiti da se ovdje radi o čistoj izmišljotini! 

Za početak je dovoljno je pogledati optužnicu za ratni zločin 1996 godine koja je poslana u Hag, pa nakon što ju je Hag odbio, po istoj je suđeno u Karlovcu. 

Naime, u optužnici nema ni govora o pokušaju državnog udara! 

S obzirom da Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu nije pokazao nikakav interes za suđenje Fikretu Abdiću, a državni udar je, za one koji nisu znali, jako ozbiljna stvar i Hag bi zasigurno bio zainteresiraniji za cijeli slučaj da su naveli pokušaj državnog udara koji se danas tako često provlači po medijima. 

Ne želim previše ulaziti u suđenje za ratni zločin, jer smo tu temu već obradili i svakako vam preporučujem da pogledate serijal! 

Bitno je navesti da se navodni pokušaj državnog desio 2. maja 1992. godine, a Fikret Abdić je još godinu dana bio aktivan član Predsjedništva Republike BiH! 

Kako je moguće da osoba koja je pokušala napraviti državni udar, može biti punopravni član Predsjedništva još godinu dana?

Zavirimo li dublje u odnos medija prema Fikretu Abdiću, ne možemo reći da je bio pošteđen, i ovako ozbiljna optužba bi bila odličan dar za sve novinare, a i sam vrh SDA koji naručivao članke! 

Međutim ne postoji niti jedan, članak, niti jedna reportaža, niti jedan emisija sve do 1996. godine! 

Za ljude koji ne vole logički povezivati i povjeruju u sve što su mediji rekli i napisali, lako je povjerovati da je taj 2. maj bio dan kada je Fikret Abdić pokazao svoje pravo lice! 

Međutim ako je itko taj dan pokazao svoje pravo lice, to je bio Alija Izetbegović koji se tog dana javio na program uživo RTV Sarajevu iz zatočeništva. 

Taj dan, dok su na Sarajevo padale granate, Aliju Izetbegovića biva zarobljen na povratku sa pregovora u Lisabonu od strane JNA na čelu s generalom Kukanjcem. 

Tog dana u Sarajevu su se zatekla 4, od ukupno 7 članova Predsjedništva. 

Ejup Ganić i Stjepan Kljujić koji su se nalazili u Predsjedništvu i Fikret Abdić i Jerko Doko koji su bili u studiju RTV Sarajevu u programu uživo koji vodi Senad Hadžifejzović.

Naime, taj dan Alija se javlja u program uživo i imenuje Ejupa Ganića kao njegova zamjenika i daje mu sva ovlaštenja. 

Žalosno je što i dan danas niti jedan novinar nije dovoljno politički pismen da vidi što nije uredu sa ovim! 

Taj dan u Sarajevu Alija je imao 4 od 7 članova Predsjedništva, dakle kvorum, da je Alije bio politički pismen, trebao je iskoristiti priliku i dati četverici članova predsjedništva da odrede tko će ga mijenjati! 

Iako nije bilo lako, uspio sam pronaći originalan snimak sa prijenosa uživo koji samo dokazuje gore navedene činjenice. 

 

Nakon 2. maja sve do 1996. (začudo iste godine kada je Abdić krenu u utrku za člana Predsjedništva) nitko nije pričao o državnom udaru, ali kada su se dogovorili da će pričati, kao dokaz su koristili prisustvo Fikreta Abdića u Sarajevu! 

Sve bi to bilo uredu da se istovremeno čude prisustvu Ganića, Kljujića ili ostalih članova Predsjedništva, ili da u to vrijeme Fikret Abdić nije bio izabran član Predsjedništva, koji je pritom dobio daleko najviše glasova! 

Za neke zdrav razum, za neke laži porodice Abdić, ali svakako treba uzeti obzir dokaze koje sam predočio i dokumente koje sam prikazao u svega nekoliko nastavaka, dok s druge strane ti isti koji, navodno govore istinu nikada nisu u cijelosti pustili snimak za koji sam morao prokopati kroz niz propagandnih materijala koji jedva da uključuju 10 sekundi originalnog snimka u komadu!

A sada pitanje za čitatelje! 

Kakve su to „činjenice“ za koje su dovoljne dvije stranice teksta i jedan originalni snimak kako bi ih opovrgnule?