PO MAK nudi da postaneš PLIJEN….

Priča o ujedinjenju Krajšnika je priča o odcjepljenju –  političkom, društvenom, ideološkom, moralnom…

Nije li ideološki odmak gradonačelnika Bihaća odcjepljenje od građanske opcije zahvaljujući kojoj je dobio podršku građana Bihaća?! Nije li Građanski savez (GS)  nudio napredak demokracije i dugo očekivane slobode građanske misli, te pobjedu nad nacionalnim, vladajućim strankama?!

Nije li zeleno- tirkizna linija oštar prelaz ka samo jednoj opciji, preblago ali ipak prejasno i dominantno obojeno strahom od istine kojom je iznevjerio mnoge?!

Što danas da očekuje, ostavljen od organizacije kojoj je pripadao, ovisan o podršci “novih” partijskih kolega, zabrinut zbog dugova što od prethodnika, što od svojih neuspjelih poteza, opredjeljen za govor mržnje i strah od političke propasti?

Ako mu Bišćani mogu oprostiti i iz građanskog duha se ćutke  prešaltati u radikalni, onda je besmisleno ukazivati na ono što ih očekuje.

Možda je besmisleno podsjećati da  europski put podrazumjeva jačanje lokalnih zajednica, dok ih put u PO MAK  slabi, čineći od njih prezadužene organizacije.

Načelnici općina i gradova okupljeni oko političke organizacije, javnosti poznate po izraženom radikalizmu, nastoje u drugi plan staviti  „netransparetnost“ u radu, tešku financijsku situaciju u budžetima, nestabilnu vlast u općinskim, gradskim vijećima i gubitak autoriteta u vlastitim redovima.

Teško je sakriti činjenicu da su činili vlast proteklih 20 godina i da su samim tim odgovorni za stanje u kojem se nalazimo. Odgovorni su i za stanje u općinama i gradovima kojima rukovode bez obzira na raspodjelu sredstava iz Budžeta viših nivoa vlasti.

Nije slučajno da su u svojim biografijama izostavili funkcije koje su obnašali od pozicija savjetnika, ministara, direktora javnih poduzeća, ustanova i agencija, načelnika, mjesta sa kojih su mogli mijenjati stanje, a nisu. Evidentno je da su svih ovih godina bili i ostali teret poreznih obveznika.

Poziv na odcjepljenje, ističući ugroženost i zapostavljenost,  napadna hvalospjeva o navodnoj podršci drugih općina i vještačko zajedništvo  su  FARSA  s kojom žele pridobiti građane kako bi ih nakon izbora predali tim istim „vlastodršcima“ iz zvaničnog Sarajeva.

Za njih su ovi izbori samo borba za plijen s kojim će trgovati nakon izbora jer valja im čupati općinske i gradske Budžete iz milionskih dugovanja.

Dubioze u Bužetima Bihaća, Cazina, Bužima i Bosanskog Petrovca i ljubav prema funkciji koju obnašaju su jedina spona  između poglavara ovih općina i gradova.

Vrijeme će pokazati koliko su bili uvjerljivi.

 

Kandidatkinja za Parlamentarnu Skupštinu BiH

Elvira Abdić Jelenović

Velika Kladuša, 02.10.2018.