Pao dnevni red Skupštine USK!

Predloženi dnevni red 14. redovne sjednice Skupštine Unsko-sanskog kantona i materijali o kojima zastupnici trebaju odlučivati nisu odraz ozbiljnosti situacije u kojoj se nalazimo radi pandemije i posljedica koje ista ima na gospodarstvo i život naših građana, a zatim i migrantsku problematiku.

Budući da smo u decembru, mjesecu kada bi trebali donositi Budzet za narednu godinu, te da Skupština do sada nije razmatrala niti jedan kvartalni Izvještaj o izvršenju , niti joj je dostavljen Nacrt kojeg bi uputila u javnu raspravu,  forsiraju se zakoni čiji je cilj načelno unapređenje već postojećih rješenja, ali nisu odraz situacije u kojoj se nalazimo i usmjereni su samo na budžetsku potrošnju.

Postali smo taoci precjenjenih mogućnosti Premijera i ambicioznih ustupaka bez pokrića za donošenje budžeta za tekuću godinu.

Vanredna situacija u kojoj smo danas zahtjeva vanredne i konkretne mjere, a ne ziheraško upućivanje samo onih materijala za koje se unaprijed može predvidjeti ishod glasanja.

Rezultat nerada Vlade jeste neizdržljiva gospodarska situacija na Kantonu.

Iz predloženog dnevnog reda može se zaključiti da je Vlada, ali i rukovodstvo Skupštine samo sebi svrha i da nema namjeru poduzeti niti minimalne napore kako bi ponudila rješenje za povećanje budžetskih prihoda.

S obzirom na navedeno, Laburistička stranka BiH nije podržala predloženi dnevni red.

Vjerujemo da su razlozi koje smo naveli utjecali i na odluku druguh.

 

Zastupnica u Skupštini USK

Edina Abdić Pleho

Dana, 10.12.2020.