Osvrt na posljednju sjednicu Skupštine USK: MASKE SU PALE!

Završetkom 22. redovne sjednice Skupštine Unsko-sanskog kantona rasplela se trakavica oko navodnog rivalstva političkih stranaka NES-a (A SDA) i SDA.

Rezultat dogovora ovih rivala bila je on line sjednica Skupštine i usvajanje Budžeta Kantona putem nezavisnog zastupnika za protuuslugu podrške federalnom Budžetu, koji je usvojen prije dva dana. Zahvaljujući takvom poduhvatu napokon smo odahnuli od međusobnih optužbi s kojim su nas zabavljali posljednja tri mjeseca.

Budžetski novac i dodvoravanje boračkim populacijama i dalje je jedini izborni program SDA i NES-a (A SDA) serviran kroz paket navodne brige za građane i njihova prava.

Suradnja dijela “opozicije” sa prvim čovjekom izvršne vlasti Kantona na zavidnom je nivou, zahvaljujući obećanoj donaciji sa federalnog Budžeta u iznosu od 25 miliona KM.

Naravno, nisu samo navedene političke partije jedine “slavile” usvajanje Budžeta FBiH. U ovom igrokazu važnu ulogu igraju SDP BIH i nezavisni preletači, koji su se vješto “ugradili” u pomenuti Budžet. Da je to tako, dovoljno je pratiti reemitiranje posljednje sjednice i ishod glasanja. Budući da su svi pomenuti politički akteri majstori za cenzuru i kontroliranje medija, reemitiranje sjednice će i ovaj put imati “tehničke poteškoće za emitiranje jednog dijela sjednice.”

Od situacije kada vladajući nisu imali većinu, pravdajući se nedostatkom 16. glasa iz opravdanih razloga, jučer su se točke dnevnog reda usvajale sa 25 glasova.

U naletu oštrih političkih napada kao adut izdvojili su Laburističku stranku BiH, vješto manipulirajući svoje biračko tijelo u dogovoreni, sad već ostvareni naum.

Laburistička stranka BiH ostala je dosljedna u nepodržavanju takvog načina rada.

Navodna politička rivalstva nisu ništa novo, takav scenarij gledamo u svakoj izbornoj godini.

Pitanje je samo da li je biračima dosta takve manipulacije ?!

Edina Abdić Pleho

Zastupnica u Skupštini USK