ORKESTRIRANA KRIZA u režiji SDA i ASDA (NES)

Politička scena Unsko-sanskog kantona napokon je razotkrila istinsku suštinu postojanja – vlast, moć i destrukcija.

Razvoj, napredak, opće dobro i bolji standard stanovnika našeg kantona nikad nije bila ambicija probošnjačkih političkih snaga, koje ovim kantonom “vedre i oblače” punih 25 godina. Rezultat takve vladavine je privatizacijski pljačkaški pohod privrednih resursa Kantona i  “izvoz” radno sposobnog stanovništva u evropske i prekooceanske zemlje.

Da je to jedini statistički pokazatelj njihove “sposobnosti” još jednom se dokazao, ali ovaj put kroz  budžetsku blokadu Kantona. Pod izgovorom “brige” za građane, pa onda budžetske korisnike, (SDA, SDP, A SDA -NES, Naša Stranka, POMAK, NEZAVISNI)  plijenili su medijsku pažnju zalažući se samo za jedno – vlast!

U međusobnim sučeljavanjima objelodanili su vlastite ustupke, sporazume, prećutna “porodično-prijateljska” imenovanja, a sve radi stranačkog jačanja kroz institucije koje se samo i isključivo financiraju Budžetom Kantona.

Samoprozvane građanske stranke i pojedinci svoju su ulogu u blokadi opravdali kritikama na račun vladajućih, zaboravljajući da su ti vladajući na svojim pozicijama zahvaljujući njima i njihovom glasu. Vješto izbjegavajući priznanje vlastitog učešća u izglasavanju Budžeta za 2021. godinu, najmnogobrojniji Klub u Skupštini (SDA) “zaorali” su u ratnu prošlost, kao jedinu uspješnu metodu zataškavanja vlastitog političkog neuspjeha kojeg bilježe svakog izbornog ciklusa.

I tako “rame uz rame” probošnjačke političke opcije SDA, ASDA(NES), SDP, Naša Stranka, POMAK, nezavisni pojedinci (preletači) jedino što su dokazali i u ovom orkestriranom pokušaju jest STRAH od Fikreta Abdića i njegove uloge u političkom životu BiH, na koju je uspješno zakoračio još 2016.godine.

Ratno huškačka retorika i medijski linč upućen zastupnici Edini Abdić Pleho primitivan je čin politika koje su takvim i sličnim djelovanjem Bosnu i Hercegovinu stavile visoko na ljestvicu najkorumpiranijih zemalja svijeta.

Kriza Unsko-sanskog kantona  i on line sjednica Skupštine predstava je u režiji gore pobrojanih političkih subjekata, kojima je bio neophodan zajednički “neprijatelj” – Laburistička stranka, kako bi prikrili svoju ulogu u kreiranju Budžeta Unsko-sanskog kantona, kao što su to učinili prošle godine. Prijedlog Budžeta za 2022. godinu, za samo 15 dana doživio je uvećanje u iznosu od 5 miliona KM, što dovoljno pokazuje kako se “ispod klupe” ugrađuje podrška ovom dokumentu.

Predstava i on line zasjedanje je bila potrebna zbog nesigurnosti u način glasanja članova klubova stranaka pozicije i opozicije. Vladajuća struktura pretvorila je zgradu Vlade u zasjedanje pozicije sa policijskom pratnjom, dok je najmnogobrojniji Klub opozicije kolektivno učestvovao iz kancelarije njihovog kantonalnog odbora. Iz svega je vidljivo da te političke partije nemaju osnovnu infrastrukturu za rad njihovih izabranih zvaničnika, pa ni ne čudi što iza njih nema nikakvih rezultata.

Laburistička stranka BiH je i po tome različita. Laburistička stranka BIH ostala je dosljedna javno izrečenom stavu da takve i slične podvale nećemo podržati!

 

Edina Abdić Pleho, Zastupnica u Skupštini USK