Opoziv – lov na budžet općine Velika Kladuša

Pozitivni pomaci na Općini Velika Kladuša uvijek su bili i ostali generalni problem bosanskohercegovačke političke scene. Razlog je sasvim jasan. Ukoliko pokažemo i dokažemo da se u našoj zemlji može živjeti i uživati u plodovima svog rada, tada je opstanak političkih stranaka koje decenijima ruše i uništavaju Bosnu i Hercegovinu upitno.

Od kako je Fikret Abdić izabran za načelnika Općine Velika Kladuša, “zabrinutost” navedenih političkih subjekata je došla do vrhunca. Organizirani poduhvat politike, medija koje financira politika, tužilaštva i policije najzornije se pokazala 18. juna 2020. godine, kada su svi sudionici znali i čekali spremni ispred općine, na uhićenje Općinskog načelnika.

Sramotni i očajnički potez prvog u Bošnjaka i njegovih dugogodišnjih političkih partnera ocijenjen je kao senzacija, dok su građani sa gnušanjem gledali kako se oskrnavljuje institucija Općinskog načelnika Velike Kladuše i hapsi čovjek koji je Veliku Kladušu učinio velikom.

Razlog je bio svima jasan. Izborna je godina, Fikret Abdić kandidat je za načelnika OPET, a sasvim izgledno je da će Laburistička stranka BiH s njim kao kandidatom dobiti izbore u Velikoj Kladuši.

Sve je postalo jasno kada su, prvi u Bošnjaka i politički partneri iznjedrili zajedničkog kandidata “bez mrlje” kako bi pokazali svoju “sposobnost” da mogu surađivati i pronaći zajednički jezik kad su novci u pitanju – Budžet Općine Velika Kladuša. Naravno, fabricirano jedinstvo bošnjačkih stranaka nikako da zaživi kad je Federacija u pitanju. Još uvijek nemamo imenovanu Vladu. Još uvijek su pojedini ministri ujedno i zastupnici u Parlamentu i to nije presedan i senzacija.

Medijska “zabrinutost” ovih bošnjačkih političara za Veliku Kladušu satiričan je prikaz stanja bosanskohercegovačke politike i “njihovog” vođenja države ka boljitku.

Ne treba se odmicati previše od Velike Kladuše da bi se uistinu vidio “sjaj” gospodarske i demografske slike kojoj su doprinijele sposobnosti navedenih političara. Njihova stručnost najviše se iskazala u razrješenjima i imenovanjima kadrova u kantonalnim i federalnim institucijama i to je sve. Bez obzira što su financijski izvješaji  tih institucija redovito NEGATIVNI , ipak im je važnije tko će, tj. koja stranka će imati rukovodstvo u istima.

Zato ne čudi Inicijativa za Opoziv načelnika potpisana od strane vijećnika političkih partija koji decenijama odlučuju o sudbini Bosne i Hercegovine i njenih građana. Ne čudi ni medijska pozornost za takav poduhvat. One se financiraju iz kantonalnog i federalnog budžeta. Ne čudi ni zainteresiranost RTV USK za političko stanje u Velikoj Kladuši, jer treba se dodvoriti političkom vrhu Kantona zbog granta u iznosu od 1 950 000 KM godišnje.

Dvolična politika bošnjačkih stranaka najzornije se vidi upravo kroz subvencije javnim poduzećima. Primjera radi, kada se subvencionira javni servis sa 2 miliona KM, čija programska vizija ne ide dalje od ratnih događaja iz perioda 92-95 i potrage za nekom “istinom”,  kantonalni zastupnici bošnjačkih političkih subjekata bezrezervno podižu ruke i smatraju takvu investiciju OPRAVDANOM, dok je subvencioniranje javnog poduzeća Komunalije u istom iznosu, za proširenje djelatnosti, financiranje 171 radnika i njihovih obitelji, te otvaranja procesa novog zapošljavanja POGREŠNO, a prema istima i PROTUZAKONITO!

Žargonski rečeno, politički iblizluk bošnjačkih stranaka doveo je do “bježanja građana glavom bez obzira” iz Bosne i Hercegovine, ali to nije senzacija koja bi zainteresirala medije. Važnije je hoće li biti 15 vijećnika koji će glasati za Opoziv Fikreta Abdića, te hoće li prvi u Bošnjaka se ipak “dočepati” Općinskog Budžeta!

Edina Abdić Pleho

Zastupnica u Skupštini USK