Općinski Načelnik se obratio javnosti nakon sinoćnjeg pokušaja hapšenja

Nakon što su sinoć, 29. septembra, službenici SIPE u večernjim satima pokušali uhapsiti načelnika Velike Kladuše Fikreta Abdića, općinski Načelnik izašao je u javnost s izjavom u kojoj se prvenstveno obratio zabrinutim građanima Velike Kladuše, čije povjerenje uživa.

Cjelokupna sinoćnja situacija nije jasna nikome ko je bio dio ove priče, obzirom da su službenici pomenute policijske agnecije, prvo došli s naredbom da privedu Fikreta Abdića, a potom naprasno prekinuli akciju bez ikakvog detaljnijeg objašnjenja. Tokom akcije, Načelnik Abdić je odbijao krenuti sa policijskim službenicima bez prisustva svoga advokata, no i dalje nije jasno da li je to razlog zbog kojeg je obustavljena procedura izvršenja hapšenja.

Inače, na brojim portalima bh. medija, jučer je u poslijepodnevnim satima objavljena informacija da je na zahtjev Interpola Zagreb raspisana crvena potjernica za općinskim Načelnikom Fikretom Abdićem zbog sumnje za krivično djelo zloupotrebe položaja. Ovu informaciju, bez prethodne provjere njene istinosti, objavili su brojni mediji u BIH i time, osim što su po ko zna koji put pokušali narušiti integritet općinskog Načelnika, prezentirali su javnosti svoju (ne)profesionalnost.

Na web stranici Radija Slobodna Evropa objavljeno je da iz MUP-a Republike Hrvatske za njihovu medijsku kuću nije potvrđeno da je potjernica raspisana. Također, za ovaj Radio, kako navode, govorio je i ministar pravde BIH Josip Grubeša, koji je kazao da nije službeno dobio obavijest o potjernici.

Sva medijska prašina koja se po ko zna koji put digla kada je u pitanju općinski Načelnik dovoljno govori o novinarskom profesionalizmu i naklonosti onih koji sjede na uredničkim pozicijama.

Na kraju, sve to što se dešavalo proteklog dana može se okarakterisati kao incident jer takva neuvezanost pravosuđa i slaba koordinacija onih koji izdaju naredbe i onih koji ih izvršavaju, sramotan je poraz cijelog pravosudnog sistema.

Izjavu kojom se općinski načelnik obratio građanima, medijima i široj javnosti možete pogledati na FB stranici Laburističke stranke BIH.