OPĆINA DONIRALA 10 000 KM ZA LIJEČENJE MIGRANATA

Unatoč najavama  Ministra sigurnosti BiH o stavljanju pod kontrolu dolazak ilegalnih migranata na područje Unsko-sanskog kantona, migrantska kriza se i dalje produbljuje i ne naziru se pozitivni pomaci.

Broj pristunih migranata u Velikoj Kladuši predmet je nagađanja, jer zvaničnih podataka nema. Jednako tako nema ni zvaničnih podataka o zdravstvenom stanju migranata, koji borave na našoj općini, što može dovesti do posljedica po zdravlje lokalnog stanovništva.

Nakon što je, temeljem Odluke Općinskog načelnika, obezbijeđen lokalitet za smještaj migranata i osnovni higijenski uvjeti (voda, sanitarni čvorovi i struja), Općinski načelnik Fikret Abdić poduzeo je mjere za obezbjeđenje zdravstvene zaštite istih.

Tim povodom, 22. maja 2018. godine, održan je sastanak sa rukovodstvom ZU Dom zdravlja Velika Kladuša, dr. Senadom Okanovićem i dr. Refikom Purić.

S ciljem zaštite zdravlja građana, pružanja adekvatne pomoći i utvrđivanja zdravstvenog stanja migranata, Općinski načelnik Fikret Abdić doznačio je financijska sredstva Domu zdravlja u visini od 10 000 KM, rukovodeći se sa činjenicom da su građani Velike Kladuše osjetili na svojoj koži što znači biti izbjeglica, te da im je ovaj vid pomoći neophodan.

Dom zdravlja uputio je brojne apele za pomoć nadležnim kantonalnim i federalnim institucijama, no Općina Velika Kladuša je jedina institucija, koja je pružila financijsku pomoć namijenjenu za liječenje migranata i građana Općine Velika Kladuša.

PR LABURISTI BiH