OO LABURISTA BIH VELIKA KLADUŠA: PODNEŠEN ZAHTJEV ZA PROCJENU ŠTETE U MZ MALA KLADUŠA – MARJANOVAC!

Općinska organizacija Laburističke stranke BiH Velika Kladuša podnijela je Štabu civilne zaštite Zahtjev za izlazak na teren MZ Mala Kladuša – Marjanovac i procjenu štete uslijed elementarne nepogode, koja se desila u subotu 04. juna 2016. godine.

Zahtjevom je zatraženo da Štab civilne zaštite sazove vanrednu sjednicu i imenuje Komisiju, koja će izvršiti uvid i procjenu štete nastale na stambenim objektima, poljoprivrednim usjevima i putnoj infrastrukturi u Marjanovcu, MZ Mala Kladuša, a u skladu sa Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, te da donese Odluku o proglašenju elementarne nepogode.

Kako Štab civilne zaštiti nije reagirao u skladu sa svojim nadležnostima, te nije poduzeo nikakve korake kako bi pomogao stanovništvu ove mjesne zajednice, Općinska organizacija Laburista BIH Velika Kladuša, putem članova podružnice Marjanovac, učestvovala je u čišćenju i otklanjanju barijera na putnoj infrastrukturi, u skladu sa vlastitim mogućnostima.

Štab civilne zaštite ima zakonsku obvezu izaći na licu mjesta po pozivu građana, a što u ovom slučaju nije učinjeno, niti su građanima obezbjedili osnovne elemente pomoći uslijed obilnih padavina.

Štete koje su pretrpili građani ove mjesne zajednice su velike, a što je evidentirano u prilogu Zahtjeva. Štab civilne zaštite MORA donijeti Odluku o proglašenju elementarne nepogode sa ciljem da se obezbjede financijska sredstva u korist građana, radi sanacije oštećenja kako na stambenim objektima, tako i na poljoprivrednim zemljištima.

Iz tog razloga, Općinska organizacija Laburista BIH Velika Kladuša podnijela je navedeni Zahtjev i zatražila od Štaba civlne zaštite HITNU intervenciju i pomoć građanima, koji na to ostvaruju zakonska prava.

 

PR LABURISTA BIH