Obilježen Dan Općine Velika Kladuša

U nastavku obraćanja zamjenice predsjedavajućeg Općinskog vijeća Emine Ćehić …

 

Poštovane sugrađanke i sugrađani.

Obraćam se ispred Organizacionog odbora za obilježavanje dana Općine 23. FEBRUARA, i u ime Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata i Josipa Broza Tita.

Godinama, baš kao danas, s ovog mjesta obratio nam se Sula Muhamedagić (do 2018. godine jedini učesnik NOR-a), svjedočeći nam o tim događajima. Mnogi su se pitali što kad njega ne bude? Da li će biti neko ko će nas i dalje podsjećati na dane borbe protiv fašizme? Ima, njegovu borbu u miru, kao i borbu svih boraca i narodni heroj narodnooslobodilačkog rata za mir i slobodu, moramo nastaviti njegovati i na nju podsjećati.

Današnja svečanost dobra nije samo zbog činjenica iz naše prošlosti, već i zbog specifičnosti naših općina, prije svega naroda koji u njoj živi, ​​što je izdvaja u odnosu na druge gradove našeg okruženja.

Naša prošlost i borbu za slobodu naroda, svjedoci smo, danas mnoge želje negirati.

Za mnoge svijet postoji od njihovog rođenja i sve ono što se desilo prije, po njima nevažno je. Bitno je podsjetiti da borba od tada do danas nije prestala, borba za čovjeka, za slobodu i mir.

Borbu za antifašističko naslijeđe često znamo zanemariti, a baš je ono temelj na kojem počiva Europska unija, temelj koji njeguje različitost, zajedništvo i demokratiju društva u svim njenim porama.

Nažalost, Velika Kladuša posljednjih je godina osiromašena tim različitostima. U našoj općini sve manje živi Srba i Hrvata, ljudi koji su rame uz rame s Muslimanima branili temelje naše općine, a na kraju i države Bosne i Hercegovine.

Gradovi u našem okruženju su nakon zadnjeg rata u BiH izgubili šarolikosti stanovništva po nacionalnostima koje su ih krasile u periodu dok smo bili u sastavu Jugoslavije, osiromašeni smo u kulturnom i u svakom drugom pogledu.

Ovaj spomenik pred kojim danas stojimo, podignut 1951 godine, na dan 27. jula, Dan ustanka naroda i narodnosti u BIH, samo je jedan u nizu onih koji podsjećaju na dešavanja iz tog perioda.

U našoj općini tu su još i spomen park „Zuhdija Žalić“ u Polju, Biste ispred Centra za kulturu „Zuhdija Žalić“, Spomenik „Ibrahima Mržljaka“, Spomenik „Na kanalu“, Spomenik „Mehino stanje“, Spomenik u centru Vrnograča, Spomenik u Kovića Dolu, Spomenik u Poljicama i spomenik kod škole u Bosanskoj Bojni.

Velika Kladuša je oslobođena 23. februara 1942. godine, i spada u prve oslobođene gradove u BiH.

Za vrijeme naci-fašističke okupacije teritorije Kraljevine Jugoslavije u periodu II svjetskog rata, Velika Kladuša bila je slobodna čak 731 dan. Partizanstvo i jedinstvo naroda iz Velike Kladuše, nije se dalo!

Posebno ističem činjenicu učešća mladih Kladuščanki koji su tik uz rame borcima stajale u čast odbrani svog ognjišta. Kata Hrovat, sestra prvoborca ​​Tone Hrovata, Hadžera, Minka i Đulka Talakić samo su imena od nekih zapisanih po hrabrosti.

Historija se ne piše samo u danima rata, te svaki onaj koji je radio na obnovi porušenog zna da najteže bitke dolaze u miru. S toga, uloga narodnih heroja i učesnika narodnooslobodilačkog pokreta nije završen slamanjem okupatora, naprotiv oni isti su preuzeli odgovornost u stvaranju stabilnog društveno – političkog stanja zalažujući se za pravičnost i poštivanje ljudskih prava.

Velika Kladuša, izrazito nerazvijena i osiromašena, bez industrije u to doba bila je siromašna sredina. Stanovništvo se pretežno bavilo poljoprivredom i stočarstvom, pa teškom mukom živjelo. Veljača u našoj povijesti ostaje zapisan kao mjesec u kojem su udareni novi temelji za početak razvoja Velike Kladuše kada je Općinski sabor 27.02.1967. godine usvojilo program integriranog razvoja poljoprivrede. Sve poslije toga, rekli bi, povijest je.

Velika Kladuša na čijem su čelu bivali istakli pojedinosti aktivno su radili na izgradnji općina kakvu danas poznajemo. Zlatno doba, u kojem našoj Općini nije bilo niti jednog nezaposlenog danas nam se čini kao neka bajka. Procvat Saniteksa, Grupeksa, Kladušnice i Agrokomerca, izgradnja puteva i škola bili su na ponos svih Kladuščana, Muslimana, Hrvata i Srba.Jedinstvo i sloga uistinu može učiniti puno. S toga, svi mi koji smo odgajali u duhu zajedništva, pomaganja i uvažavanja drugačijeg i različitog često ostajemo zgroženi samoljubljem pojedinaca. Pojedinac nije bitan, bitna je Velika Kladuša i mi zajedno s njom.

Današnji dan, u kojem slavimo 79 godišnjica oslobođenja Velike Kladuše od fašističkog okupatora najznačajniji je datum građana naše općine, ali i dan zahvalnosti svim precima zbog svega onoga što su nam ostali u naslijeđu, dajući temelj na kojem zajedničkim snagama trebamo graditi bolju budućnost, kako za nas, tako i za našu djecu.

 U ime svih onih koji su položili život za vrijednosti koje danas žive, molim da minutu šutnje, učenjem Fatihe ili nekim drugim načinima odamo im poštujem.

U ime Općine Velika Kladuša, Općinskog načelnika, Općinskog vijeća, Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata i Josipa Broza Tita, kao u svom ličnom imenu, svim sugrađanima u zemlji i dijaspori čestice 23. februara Dan Općine, sa iskrenom vjerom da ćemo učiti o prošlosti , jedni druge uvažavati i zajednički raditi na napretku i boljitku naših Općina.

Svako Vam dobro.

Emina Ćehić

Zamjenica predsjedavajućeg OV Velika Kladuša