O izborima u BiH odlučit će Ured visokog predstavnika!!!

Dok stručnjaci iz cijelog svijeta najavljuju novi val pandemije na jesen i zimu, CIK BiH upravo za tad pomjera održavanje izbora!

U slučaju da se ostvare prognoze stručnjaka, očekuje nas novo zatvranje granica, nova ograničenja kretanja i nemogućnost građana BiH u zemlji i inozemstvu da ostvare svoje demokratsko pravo na izbor.

Ne, nije slučajnost!

Odgađanje Izbora u Bosni i Hercegovini je ostvarenje dugonajavljivanog plana SDA o spajanju općih i lokalnih izbora. Tom je prethodilo dvogodišnje „mrcvarenje“ oko formiranja Vijeća ministara BiH i općenito implementacije Izbora 2018.godine.

Nešto je konstantno nedostajalo u dogovorima, kasnilo se sa svim pa i sa Komisijom za izbor i imenovanje PS BiH koja je trebala provesti proceduru imenovanja članova CIK-a.

Izostala je procedura, nastalo je nezadovoljstvo dojučerašnjih partnera, pale su međusobne optužbe i kritike, vraćeni smo opet na početak.

U nedostatku stabilne parlamentarne većine događaju se „ igre gladi “. Kormilo preuzimaju parlamentarne većine stvorene od slučaja do slučaja, od pozicije do pozicije, cjepkajući ionako iscjepanu i nestabilnu političku scenu, ne mareći za posljedice.

Nitko nije dovoljno čuo ili razumio da oni koji imaju poluge odlučivanja neće prihvatiti takav izbor. Neprihvatanje takvog izbora članova CIK-a povlači za sobom neusvajanje državnog Budžeta, a neusvajanjem državnog Budžeta nema novca za provedbu izbora.

Kad sve zborojimo i oduzmemo ostaje nam samo Ured visokog predstavnika i mogućnost korištenja bonskih ovlasti što će u konačnosti pokazati i stav međunarodne zajednice.

Predsjednica Laburista BiH:

Elvira Abdić Jelenović, mag.aedif

Predhodni

Slijedeći