NEUPLAĆENI DOPRINOSI – NEUVEZAN RADNI STAŽ?!

„ Znanje je moć!!!“

Mirenje sa stanjem u Državi postalo je dio naše svakodnevnice. Prečesto možemo čuti kako bivši radnici velikih kombinata ali i onih manjih poduzeća kažu „ Imam malu mirovinu ( penziju ) jer  mi nije uvezan radni staž!“ Veliki broj je i onih koji ne mogu ni ostvariti pravo na mirovinu ( penziju ) jer nemaju godine starosti, a „navodno“ staž im nije uvezan.

 

Suvišno je naglašavati da su u tim poduzećima vlasnička prava u rukama Države i da je ta ista Država preko svojih podobnih kadrova bez imalo stida, straha ili razmišljanja, povrijedila osnovna ljudska prava svojih građana. Suvišno je,  jer su i ovi Izbori pokazali da ti isti građani ne zamjere ni Državi, niti njenim podobnim kadrovima!

Zašto i zbog koga onda reagirati?!

Zbog onih koji vjeruju da je „znanje moć“ čak i onda kada neznanje zavlada i ovlada prijeteći da nas zauvijek uništi kao svjesna, pametna i sposobna bića.

Oni koji još pamte vremena o kojima „vlastodršci“ ne vole govoriti niti se na njih podsjećati, znaju da smo u onoj bivšoj Državi imali lokalne i regionalne SIZ-ove i da NIJE BILO MOGUĆE isplatiti plaće obrazovanju, zdravstvu, lokalnoj samoupravi ukoliko poduzeća lokalna i regionalna nisu izvršila uplate doprinosa  za svoje zaposlenike.

Nije bilo preskakanja, nije bilo zaobilaženja, bilo je nužno živjeti i participirati u razvoju Općine, odnosno razvoju gospodarskih subjekata na općini. Nije bilo ni razlike u primanjima budžetskih korisnika od onih drugih, a samim tim ni diskriminacije u ostvarivanju prava iz radnog odnosa.

Obzirom da je pojava zvana „neuvezan i neuplaćen radni staž“ prisutna samo kod radnika koji su radili u proizvodnji dok kod budžetskih korisnika to nije slučaj, a imajući u vidu zakone koji su se primjenjivali u to vrijeme slobodno možemo zaključiti da je PRIČA o neuvezanom radnom stažu i neuplaćenim doprinosima LAŽ! Laž pomoću koje je osiromašena i obespravljena radnička klasa. Kao slučajno, nitko od odgovornih ne primjećuje, ne zna ili ne želi znati da uvjerenja koja izdaje PIO kako je dokumentacija tokom rata uništena je PREVARA i pokriće toj i tim lažima. Isto tako, nitko od odgovornih ne primjećuje, ne zna ili ne želi znati da ako je dokumentacija uništena u ratu nije se moglo ići u privatizaciju poduzeća. I na kraju, ako je dokumentacija uništena na temelju čega je utvrđeno da plaćanje nije izvršeno?

Ma, koga briga?! Istina, znanje je moć!

 

                                                                                                                                                                                                 IZASLANIK: Elvira Abdić Jelenović          Velika Kladuša, 06.11.2014.