Nakon izbornih rezultata, slijedi političko otrježnjenje

Gotovo idilično je zvučala priča o postignutom jedinstvu na općini Velka Kladuša. Kad bi zanemarili uništena poduzeća, opljačkanu imovinu, prekomjerna zapošljavanja u državne institucije, odlazak stanovništva, pomislili bi da se nalazimo u jednoj suvremenoj zemlji u kojoj su političari razumna bića, a ne zaljubljenici u vlastiti ego.

Kako u svakom zlu ima neko dobro tako je i ova krakotrajna epizoda omugućila građanima općine Velika Kladuša da upoznaju one koji ih žele predstavljati ili pak one koji su ih predstavljali u nekoliko mandata kroz sve nivoe vlasti. Bila je to svojevrsna smotra zvanja bez znanja u kojoj je dominantna komponenta liijenost, nerad i opsesija vlašću.

Iluzorno je od tih i takvih očekivati više ako se ima u vidu da je sve na čemu su radili u posljednje 3 godine bila Izborna platforma zasnovana na montiranom političkom progonu kadrova Laburističke stranke.

Svakako, najzanimljiviji detalji montiranog projekta MREŽA su svjedočenja i izjave njihovog kandiidata za Načelnika i izjave predstavnika političkih stranaka kao istinski znak podrške ovom projektu. Teško je razdvojiti količinu osobnih frustracija, neznanja, deformacije ličnosti, karaktera i uma od vješto građene iskrivljeene slike o događajima i ljudima iz prošlosti zasnovane isključivo na lažima.

Izostanak njihove aktivnosti na terenu dalo je naslutiti da se radi o sistemskoj kampanji provedenoj kroz institucije sistema u kojma se desetljećima zapošljavaju samo podobni stranački kadrovi i oni koji su to uvjetno postali. Škole, ambulante, domovi zdravlja, pošte, državna poduzeća, uprave i zavodi zamijenile su političke tribine. Stranačke direktive pod prijetnjom otkaza ili neke druge vrste ucjene ispoštovane su u vidu potpore zajedničkom kandidatu ali ne i listama za OV.

Da se radi o naivcima koje je SDA prevela žedne preko vode najbolje govore rezultati izbora za Općinsko vijeće. Dovoljno je reci da se 7 naziva stranaka svelo na 5 od kojih su jedni nestali u potpunosti kao organizacija, drugi su u fazi nestajanja, treći u klasično novom ruhu kojeg iznjedri svaki izborni ciklus. U raspodjeli kolača učestvuje samo glavni kreator  i pretpostavljamo da bi ljubav na tom trebala i završiti.

Neraskidiva, intresna koalicija A SDA – SDP  –  MIX nezavinskih zastupnika  na USK-u mogla bi ponovno doći u prvi plan. Nakon izbornih rezultata slijedi  političko otrježnjenje, nova preslagivanja, nove krize jer tko o čemu, zastupnici o smjeni vlasti i novim kombinacijama.

Predsjednica Laburista BiH

Elvira Abdić Jelenović, mag.aedif.

Dana, 22.11.2020.