Načelnik Fikret Abdić pomaže migrantima: Osigurani zemljište, voda i struja za smještaj u okolici grada

Iako je uporno u proteklim mjesecima od nadležnih institucija tražio instrukcije kako da postupi s migrantima, Općinski organ uprave Općine Velika Kladuša je i dalje bez bilo kakvog odgovora. Problem je svakim danom sve izraženiji, a i pretpostavke su da bi priliv migranata u Veliku Kladušu mogao naglo porasti u narednom periodu.

Kako bi privremeno rješili ovaj problem Općinski načelnik Fikret Abdić je imajući u vidu kompleksnost situacije, a iz humanih razloga u jutarnjim satima donio odluku da zemlju koja je u vlasništvu Općine Velika Kladuša u okolici grada iskoristi za smještaj migranata. Naime, na toj lokaciji migrantima će biti na raspolaganju voda, sanitarni čvor i struja, te će imati riješenu podlogu za podizanje šatora.

U pripremnim radovima oko obezbjeđenja svih uslova za smještaj migranata na toj lokaciji uključena su javna preduzeća „Komunalije“ i „Vodovod i kanalizacija“ koji će urediti teren, izgraditi septičku jamu, dovesti nove tuševe i wc šolje i na taj način obezbjediti osnovne higijenske uslove.

Policijska stanica Velika Kladušakomunalna inspekcija i komunalni redari danas će zajedno s prevodiocem upoznati migrante o novoj lokaciji i tokom sutrašnjeg dana izvršiti njihov premještaj u skladu sa Odlukom o komunalnom redu iz Parka Omladinske radne brigade “7 Sekretara SKOJ-a” i drugih poznatih mjesta na kojima se migranti nalaze.

Na ovaj način privremeno će biti riješen problem migranata, naročito vezano za higijenske uslova za njihov trenutni boravak u Velikoj Kladuši.

„Uprkos prevelikoj neizvjesnosti i šutnji o migrantskoj krizi, ono što država nije uradila, mi jesmo iako nam to nije obaveza. Sve institucije su zakazale. Iz Sarajeva nam šalju problem, a ništa nisu poduzeli da ga riješe. Općina Velika Kladuša će budžetskim sredstvima neplanirano finansirati sve ove radnje i kupovinu neophodnih sredstava oko stvaranja uslova za boravak i premještaj migranata, ali za sve buduće aktivnosti potrebna je pomoć nadležnih, te međunarodnih organizacija“, poručio je velikokladuški načelnik Fikret Abdić.

 

Izvor: Radio Velika Kladuša