MUSTAFA RUŽNIĆ OPET BEZ VEĆINE!

Nastavak 19. redovne sjednice Skupštine Unsko-sanskog kantona koji je bio najavljen za 27. septembar 2021. godine nije održan zbog nedolaska zastupnika SDA, Naše stranke, POMAK-a, te nezavisnih zastupnika Rasima Kantarevića, Ekrema Prošića, Ilde Alibegović i Bernade Jukić-Kličić.

Iako se iz izjava predsjednika Klubova dalo zaključiti da je blokada Skupštine izraz nezadovoljstva opozicije, istina je drugačija. Neopravdani izostanak učinili su zastupnici iz pozicije i opozicije zbog čega se naslućuje da Mustafa Ružnić OPET nema većinu u ovom zakonodavnom tijelu.

Populistički medijski istupi jednih i drugih jasno pokazuju nebrigu za zakonito funkcioniranje Vlade i Premijera,  koji za svoj rad odgovaraju Skupštini, odnosno tijelu koje ih je izabralo. Nedolazak na sjednice bez opravdanog razloga jednak je podržavanju nerada Vlade i Premijera, netransparentnog trošenja budžetskih sredstava, kao i izbjegavanju suočavanja sa stvarnim problemima ovog Kantona.

Dok se na ovaj način Kanton “blokira”, politička igra prebačena je na velikokladuški teren, tačnije na Opoziv Općinskog načelnika, i to je jedina stavka oko koje se “slažu” predstavnici gore pobrojanih stranaka.

Šepurenje Premijera  po ugostiteljskim objektima Velike Kladuše na teret Budžeta Unsko-sanskog kantona, te najavljena “deblokada” Općinskog organa uprave, pogotovo pri izdavanju dozvola za građenje, najzornije prikazuje njegovu neukost i nepoznavanje nadležnosti funkcije koju isti obnaša.

Sve one “zaluđene”  politikom koju isti predstavlja, ali i one koji jedinstvo sklapaju samo u slučaju Fikreta Abdića, treba podsjetiti da je premijerska pozicija odabir skupštinske većine, dok Načelnika na neposrednim izborima biraju BIRAČI! Takva računica sasvim jasno pokazuje gdje je kome mjesto u političkom životu Unsko-sanskog kantona.

Budući da je neizvjesno kad će se održati sjednica Skupštine jer je Ružnić, po ko zna koji put, izgubio većinu, ovim putem  pozivam političke stranke udružene za opoziv Općinskog načelnika da prebole izborni fijasko u Velikoj Kladuši, “udruženo” deblokiraju Unsko-sanski kanton, da svoje “nezadovoljstvo” stanjem u Kantonu izraze preko skupštinske govornice i da NAPOKON počnu RADITI.

 

Edina Abdić Pleho

Zastupnica Laburističke stranke u Skupštini USK