MJESNE ZAJEDNICE OPĆINE VELIKA KLADUŠA PRIORITET

Laburistička stranka BiH je u programskim dokumentima odredila prioritet djelovanja na području lokalnih zajednica, prvenstveno na području Općine Velika Kladuša, a to su mjesne zajednice, kao prvi oblik organizacije lokalne vlasti.

S tim u vezi, Općinski načelnik, gospodin Fikret Abdić, održao je prvi radni sastanak sa predsjednicima mjesnih zajednica, koje djeluju na području naše općine.

Efikasnija i direktna komunikacija sa članovima Savjeta omogućuje efikasnije planiranje projekata za mjesne zajednice, ali i njihovu realizaciju.

Novi način rada Općinskog organa uprave, podrazumijeva i novi način komuniciranja i koordiniranja sa predstavnicima mjesnih zajednica, odnosno uvođenje nove prakse izrade i edukacije ovih izabranih zvaničnika za izradom projekta neophodnih za oblikovanje potreba građana sa područja Općine Velika Kladuša.

Tako izrađeni projekti će se planirati u Budžetu Općine, a imati će za cilj unapređenje rada i prostorija mjesnih ureda, odnosno, predsjednika i članova savjeta mjesnih zajednica.

Po prijedlogu Općinskog načelnika, gospodina Fikreta Abdića, od naredne sedmice otpočeti će održavanje radnih sastanaka sa predsjednicima i članovima Savjeta MZ pojedinačno, s ciljem kvalitetnijeg organiziranja rada istih.

Inicijativu za NOVIM oblikom organiziranja i rada mjesnih zajednica naše Općine, kao i prijedlog za uvođenje financiranja rada predsjednika mjesnih zajednica i članova Savjeta, pokrenuo je Klub vijećnika Laburističke stranke BiH (mandatni period 2012-2016) još 2014. godine, te iste predložio u Budžetu Općine za 2014. godinu.

Nerazumijevanje važnosti ovako podnesene Inicijative i usvojenog Amandmana, od strane ostalih političkih subjekata koji su djelovali u mandatnom periodu 2012-2016, dovela je do toga da se ista odbije i ne provede.

Implementacijom rezultata Lokalnih izbora u 2016. godini, te preuzimanjem dužnosti načelnika Općine Velika Kladuša, gospodina Fikreta Abdića (kandidata Laburističke stranke BIH), stvorene su pretpostavke da se predložena Inicijativa NAPOKON realizira.

 

PR LABURISTA BIH

SLIKE SA SASTANKA

{gallery}Sasatanak Nacelnika sa predsjednicima MZ{/gallery}