MIGRANTSKA KRIZA NA POMOLU – INSTITUCIJE BIH BEZ ODGOVORA

Institucije države Bosne i Hercegovine u svim kriznim i visoko rizičnim situacijama po pitanju sigurnosti svojih građana koje zadese široku društvenu javnost, zbog nespremnosti zakažu na polju svoga djelovanja.

Takav je slučaj sa pojavom nekontrolisanog priliva ilegalnih migranata na prostore Bosne i Hercegovine koji svakim danom bilježi široke ramjene, a institucije i dalje bez odgovora.

Laburistička stranka Bosne i Hercegovine je putem svojih zastupnika na višim nivoima vlasti, početkom 2018.godine uputila urgentni zahtjev za postupanje nadležnim institucijama u BiH zbog pojave kretanja lica stranog porijekla- ilegalnih migranata na području Općine Velika Kladuša.

Ono što moramo istaknuti jeste da nadležne institucije po tom pitanju su pokazale nezainteresiranost, a u  prilog tome ide činjenica da određene institucije se nisu očitovale na upućene zahtjeve ni nakon nekoliko upućenih urgencija za pravovremeno postupanje.

Institucije nespremnost opravdavaju sa različitim izgovorima počevši od toga kako su nenadležni po tom pitanju, nisu adekvatno opremljeni sa smještajnim kapacitetima, stručnim kapacitetima, kao i materijalno-tehničkim sredstvima u polju svoga djelovanja.

Činjenica je da nadležni ne raspolažu informacijama koliki broj migranata se trenutno nalazi na prostorima Bosne i Hercegovine, pa tako i Općine Velika Kladuša iz razloga što institucije, kako državne tako i međunarodne, koje se bave istom problematikom, na različite načine evidentiraju one koji ulaze u državu i tako se stvara problem oko evidencije tih ljudi što je razlog zašto bosanskohercegovačka javnost nema egzaktnih pokazatelja o brojnom stanju migranata.

Prihvat, zbrinjavanje migranata iziskuje velika financijska sredstva koja su trebala biti osigurana u budžetu Bosne i Hercegovine (uključujući robne zalihe i postojeće resurse), te da je ona u obavezi da građane zaštiti u kriznim situacijama.

Za razliku od ostalih stranaka na političkoj sceni Bosne i Hercegovine pravovremeno smo pozvali nedležne na postupanje i prepoznali alarmantnost potrebe djelovanja.

Izražavamo svoju zabrinutost da bi u narednom periodu moglo doći do drastičnog usložnjavanja novonastale situacije iz koje ćemo, kao društvo, veoma teško naći izlaz.

Laburistička stranka Bosne i Hercegovine još jednom poziva sve nadležne institucije da URGENTNO, OTVORENO i TRANSPARENTNO rade na suzbijanju povećanog migrantskog pritiska u regiji i Bosni i Hercegovini, te očekujemo da će se HITNO poduzeti koraci u pravcu zaštite sigurnosti građana.

PR LABURISTA BIH

Velika Kladuša, 22.03.2018.godine